Ohjeita lukujärjestyksen tekoon

Tästä löydät Lumitin opintojaksojen suositusjärjestyksen:

Opintojaksosuositus LOPS2021

Kurssien tarkempi suositus suoritusjärjestyksistä löytyy opintopoluista täältä: https://lumit.fi/web/opiskelijalle/opinto-ohjaus/opintopolut-lops2021/

Kurssi/opintojaksotarjottimet avautuvat opiskelijoille viikon ajaksi kussakin jaksossa ennen päättöviikkoa. Voit tehdä itse tarvittavat muutokset seuraavien jaksojen lukujärjestyksiisi. Käytä ylläolevaa opintojaksosuositusta tehdessäsi valintoja ja tarkastaessasi sinulle valittuja opintoja. Kysy neuvoa omalta opoltasi, jos joku asia mietityttää!

Tarjottimet löytyvät Wilmasta > Kurssitarjotin > Kurssitarjottimeen. Kun olet saanut kurssitarjottimen auki, pääset vasemmassa laidassa olevien linkkien kautta katsomaan eri lukioiden tarjottimia.

Tee muutokset oman opintosuunnitelmasi mukaisesti. Ota huomioon oma kirjoitussuunnitelmasi, opintojesi pituus sekä mahdolliset taideopinnot. Muista, että osa taideopinnoista, erityisesti musiikin valinnaisista, järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin.

 HUOM! Lukion pitkittämissuunnitelmat (3,5-4 vuotta) sekä muut isommat opiskelusuunnitelmien muutokset (matikan vaihtaminen pitkästä lyhyeen, tehdään yhdessä oman opon kanssa.

Lukion oppimäärä:

 • Lukion oppimäärä on 150 opintopistettä
 • Oppimäärästä vähintään 20 opintopistettä tulee olla valtakunnallisia valinnaisia opintoja.

Kolmen vuoden suunnitelmassa opintopistemäärä jakautuu seuraavasti:

 • 1. vuonna 60 opintopistettä
  • Tämä tarkoittaa, että sinulla pitäisi olla noin kuusi valintaa/jakso.
 • 2. vuonna 60 opintopistettä
 • 3. vuonna 30 opintopistettä

Tärkeitä Wilman merkintöjä:

K = keskeytetty opintojakso. Opintojakso on suoritettava uudelleen.

i = kesken oleva opintojakso. Tee tarvittavat tehtävät mahdollisimman pian. Katso koulun kalenterista, milloin kyseisen jakson rästissä olevien tehtävien pitää olla palautettuna.  Jos et tiedä, mitä opintojaksosta puuttuu, ole yhteydessä aineenopettajaan.

4 = hylätty opintojakso. Sinulla on oikeus yrittää korottaa arvosanaa ilmoittautumalla uusintakuulusteluun. Voit korottaa arvosanaa myös käymällä opintojakson uudelleen. Muista myös nelossääntö (alla). Nelossääntö koskee pakollisia ja valtakunnallisia eli Wilman punaisia ja sinisiä opintojaksoja.

Yhdessä oppiaineessa saa olla hylättyjä arvosanoja (arvosana 4) enintään alla olevan taulukon mukaisesti.

Opiskeltuja pakollisia ja valinnaisia valtakunnallisia opintoja Hylättyjä opintoja saa olla enintään
2–5 opintopistettä 0 opintopistettä
6–11 opintopistettä 2 opintopistettä
12–17 opintopistettä 4 opintopistettä
18 opintopistettä tai enemmän 6 opintopistettä

Seuraa opintojasi Wilmassa!

Taidelinjojen valinnat

Ohjeet taidelinjojen opintovalintoihin löydät taidelinjojen omilta sivuilta:

Poisjättöoikeus

Musiikin ja tanssinopiskelijoilla on oikeus jättää valtakunnallisia pakollisia opintojaksoja suorittamatta seuraavin ohjein:

 • Voit jättää suorittamatta pakollisia opintoja yhteensä 16 opintopistettä
 • Pois voi jättää korkeintaan puolet kyseisen aineen pakollisista opintopisteistä
  • Noudata opintopolkujen suoritusjärjestystä!
  • KU01 ja MU01 tulee suorittaa, KU02 tai MU02 voi jättää suorittamatta
  • Jos oppiaineessa on kolme pakollista opintojaksoa (kuusi opintopistettä), sinun tulee suorittaa kaksi opintojaksoa (4op.) ja voit jättää pois yhden opintojakson (2op.). Esimerkiksi, jos et aio kirjoittaa historiaa, voit opiskella kaksi opintojaksoa (HI01 ja HI02 tai HI03) ja jättää tekemättä yhden (HI02 tai HI03).
 • Kirjoitusaineiden kaikki pakolliset opintojaksot tulee suorittaa, jotta saat oikeuden osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

 

Tuntikiertokaavio

 Mietityttävätkö korkeakoulujen todistusvalintojen pisteytykset? 

Yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset löytyvät täältä: https://yliopistovalinnat.fi/

Ammattikorkeakoulujen todistusvalinnan pisteytykset löytyvät täältä: https://www.ammattikorkeakouluun.fi/hakijalle/valintatavat/todistusvalinta

Muistathan, että kaikille aloille on myös pääsykoe. Monella alalla todistusvalinta ei ole käytössä olleenkaan ja niille haetaan vain pääsykokeen kautta. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi kulttuuri- ja taidealat sekä arkkitehtuuri.