Lukio-opiskelu
Lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon. Jokaisessa jaksossa on noin 38 päivää. Jakso päättyy päättöviikkoon. Jokaisen aineen oppimäärä on jaettu kursseihin. Yhden kurssin sisältö käsitellään yhden jakson aikana. Yhtä oppiainetta on kolme oppituntia viikossa.Luokaton lukio mahdollistaa opiskelijoille henkilökohtaiset valinnat ajan, työmäärän ja ohjelman suhteen. Opiskeluaika lukiossa on 2-4 vuotta (10-20 jaksoa). Suositeltu opiskeluaika on 13 jaksoa eli kolme vuotta. Lukiossa ei ole muuttumattomia opiskelijaryhmiä eli luokkia, vaan lukiolainen opiskelee lukuvuoden aikana useissa erilaisissa ryhmissä. Luokattomassa lukiossa opiskelija ei voi jäädä luokalleen. Epäonnistuminen jossakin aineessa ei viivästytä opiskelua muissa aineissa. Musiikki- ja tanssilinjan opiskelijoiden tulee suorittaa pakollisten kurssien lisäksi vähintään 12 kurssia musiikin tai tanssin opintoja. Lisäksi syventäviä ja soveltavia kursseja tulee valita niin, että lukion oppimäärän kursseja on vähintään 75. Oppitunnit lukiossa kestävät 75 minuuttia.
- 08.10 – 09.25
- 09.40 – 10.55
- 11.30 – 12.45
- 13.05 – 14.20
- 14.35 – 15.50
Aamunavaukset pidetään keskusradion kautta päivittäin kello 9.45.
Kouluruokailu tapahtuu porrastetusti kahdessa eri vuorossa Musiikkikeskuksen Jazzklubilla ja Kulttuuriareena 44:ssä. Ensimmäinen ruokailuvuoro on kello 10.25-10.55. Tämän jälkeen oppitunti jatkuu 11.00-11.25. Toinen ruokailuvuoro on kello 11.00-11.30. Opettaja kertoo, mihin ruokailuvuoroon ryhmä kuuluu.
Ruokailu on oppilaille ilmainen niinä työpäivinä, joina opetussuunnitelma edellyttää opiskelijan läsnäoloa koulussa (oppitunnit, tentit, yo-kirjoitukset). Itsenäisen opiskelun aikana ateriaetua ei ole. Huom! Abeilla ei ole ruokailuoikeutta, mikä opiskelija ei osallistu opetukseen.
Wilma-tunnus
Wilma-tunnusta opiskelija tarvitsee kurssivalintojen tekemiseen, uusintakuulusteluihin ilmoittautumiseen, opintojensa seuraamiseen, ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumiseen ja poissaolojen selvittämiseen (alle 18-vuotiailla huoltajat). Wilma-tunnuksen saa kansliasta ja samalla tunnuksella pääset kirjautumaan koulun verkkoon. Wilman kurssitarjottimesta näkee, miten valitut kurssit ovat tarjolla lukuvuoden aikana.
- Kurssijärjestyksen vasemmassa reunassa oleva numero on kyseisellä rivillä mainittujen kurssien johtonumero.
- Jokaiselta vaakasuoralta riviltä voi valita vain yhden kurssin, ellei ole saanut lupaa jonkin kurssin suorittamiseen poikkeuksellisella tavalla.
- Tuntikiertokaaviosta näkee, milloin mikin kurssi toteutetaan. Tuntikiertokaavio on sama kaikissa Kuopion lukioissa, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus helposti liittää opinto-ohjelmaansa myös muiden lukioiden kursseja.
- Lukujärjestys muodostuu automaattisesti Wilmassa.
- Jos haluamasi ryhmä on täysi ja et pysty tekemään suunniteltua valintaasi, voit tarkistaa Wilmassa opinto-opasvalikon kautta, missä ko. kurssi toteutuu uudestaan lukuvuoden aikana.
- Wilma on auki mahdollisia lukujärjestyksen muutoksia varten koeviikkoa edeltävällä viikolla. Katso tarkat ajat kalenterista.
Kurssin suorittaminen
Kurssi on suoritettava sen jakson aikana, jolloin se on opiskelijan opinto-ohjelmassa. Mikäli sairauden tai muun pätevän syyn takia jokin osanäyttö on suorittamatta, se on tehtävä seuraavan jakson aikana, ellei pakottavasta syystä toisin sovita. Muussa tapauksessa kurssi on suoritettava kokonaan uudelleen.
Kurssin keskeyttäminen
Jos opiskelija lopettaa kurssin suorittamisen, siitä on ilmoitettava kyseisen kurssin opettajalle mahdollisimman pian.
Kurssin keskeytyminen
Jos opiskelija laiminlyö kurssin opiskelun, kurssi keskeytyy. Jos kurssi on vaarassa keskeytyä, opettaja ilmoittaa asiasta opiskelijalle. Mikäli opiskelija laiminlyö edelleen opiskelun, opettaja ilmoittaa kurssin keskeytyneen.
Päättöviikko
Jokaisen jakson lopussa on reilun viikon mittainen päättöviikko. Jokaisella johtonumerolla on oma teemapäivä päättöviikolla. Teemapäivät näet kalenterista. Teemapäivä kestää 8/9 – 13.30. Teemapäivänä ei ole muuta opetusta. Päättöviikon kokeisiin ei tarvitse ilmoittautua, mikäli olet osallistunut kurssin opetukseen kuluneen jakson aikana. Jos opiskelija joutuu olemaan poissa teemapäivänä sairastumisen tai muun pätevän syyn takia, hänen on otettava välittömästi yhteys kurssin opettajaan, rehtoriin tai koulusihteeriin. Jos poissaolo teemapäivänä on aiheeton, opiskelijalla ei ole oikeutta tehdä teemapäivää korvaavaa suoritusta.
Palautuspäivä
Palautustunnit ovat osa kurssin suorittamista. Palautustunteja järjestetään lukuvuonna 2016-2017 jaksojen 1., 3. ja 4. jälkeen. Näiden päivämäärät ja kellonajat löydät kalenterista.
Uusintakuulustelu
Mikäli opiskelija saa kurssista hylätyn arvosanan (4) tai opiskelija ei pätevän syyn vuoksi olet päässyt kokeeseen, on opiskelijalla mahdollisuus uusintakuulusteluun / -suoritukseen yhden kerran. Hylättyä kurssiarvosanaa voi yrittää korottaa myös käymällä kurssin uudelleen.
Uusintakuulusteluun pitää ilmoittautua annetuun päivämäärään mennessä. Edellisen jakson kurssien uusintakokeisiin ilmoittaudutaan Wilman kautta, muihin (esim. itsenäisen suorituksen kokeisiin) kyseisen aineenopettajalle. Uusintakuulusteluiden päivämäärät ja ilmoittautumisajankohdat löydät kalenterista. Jos opiskelija ei saavu uusintaan, johon hän on ilmoittautunut eikä hänellä ole pätevää syytä poissaoloon, on hän käyttänyt uusintaoikeutensa.
Poissaolot ja myöhästyminen
Lukiolain mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti, huolehdittava asianmukaisesta oppituntivarustuksesta ja käyttäydyttävä asiallisesti. Opiskelija ei voi olla koulusta poissa aiheettomasti. Jokainen aiheeton poissaolo vaikuttaa kurssiarvosteluun jatkuvan näytön kautta. Jos poissaolotuntien kokonaismäärä yhdeltä kurssilta ylittää 3 oppituntia (75 minuuttia), opiskelija menettää oikeutensa osallistua kurssikokeeseen ja saada kurssisuorituksen. Kolme myöhästymistä oppitunnilta merkitsee yhtä poissaolotuntia, joten oppitunneille on tultava ajoissa. Jos opiskelijalla on lääkärintodistus tai muu opettajakunnan hyväksymä syy poissaololleen hänen tulee neuvotella kurssin suorittamismahdollisuudesta aineenopettajan kanssa.
Opiskelijan tulee selvittää kaikki poissaolonsa. Poissaolot selvitetään Wilman kautta (alle 18-vuotiailla vanhemmat selvittävät opiskelijoiden poissaolot).
Kun opiskelija tarvitsee vapaa koulusta ennalta tiedettävän syyn vuoksi, on lupa poissaoloon hankittava ajoissa. Poissaolot yhdestä (1) kolmeen (3) päivään myöntää ryhmänohjaaja. Yli kolme päivää kestäviin poissaoloihin luvan myöntää rehtori. Jos opiskelija on sairauden takia poissa enemmän kuin kaksi (2) koulupäivää, hänen on ilmoitettava asiasta ryhmänohjaajalle.
Soitin- ja lauluopetuksessa opiskeluoikeus voidaan siirtää toiselle opiskelijalle, mikäli poissaoloja on runsaasti.
Kouluntunti pidetään neljä kertaa vuodessa jaksojen alussa. Se on luonteeltaan informaatio- ja esiintymistilaisuus. Kouluntunnille on jokaisen opiskelijan osallistuttava. Kouluntunnin aikana ei omassa koulussa järjestetä opetusta. Kouluntuntien ajankohdat löydät kalenterista.
Kurssin itsenäisesti suorittaminen
Erityisestä syystä opiskelija voi suorittaa kurssin opetukseen osallistumatta. Siitä on sovittava hyvissä ajoin. Opiskelija tulostaa koulun sivuilta lomakkeen itsenäisestä suorittamisesta ja käy pyytämässä luvan rehtorilta. Tämän jälkeen opiskelija sopii aineenopettajan kanssa kurssisuoritukseen liittyvistä tehtävistä ja aikatauluista.
