Opintojakson suorittaminen opetukseen osallistumatta
Opiskelija voi suorittaa jonkin opintojakson kokonaan tai osittain myös osallistumatta opetukseen. Luvan itsenäiseen työskentelyyn antaa rehtori opettajan suosituksesta. Lupa anotaan kansliasta saatavalla lomakkeella. Täytettyään lomakkeen opiskelija a) neuvottelee asiasta aineenopettajien kanssa ja b) tuo sen jälkeen lomakkeen henkilökohtaisesti rehtorille. Rehtori myöntää tai epää luvan tarkistettuaan opiskelijan muut itsenäiset suoritukset.
Opiskelijalla tulee olla näyttöä siitä, että hän pystyy määrätietoiseen ja itsenäiseen työskentelyyn. Lupaa opintojakson itsenäiseen suorittamiseen ei anneta esimerkiksi silloin, kun opiskelijalla on kesken jääneitä opintojaksoja tai itsenäisiä suorituksia.
Opiskelijan on anottava itsenäistä suoritusta hyvissä ajoin – viimeistään ennen päättöviikkoa seuraavaa jaksoa varten. Lupaa itsenäiseen suorittamiseen ei myönnetä kesken opintojakson; jos siis opiskelija on aloittanut opintojakson suorittamisen, hänelle ei myönnetä tämän opintojakson itsenäisen suorittamisen lupaa enää saman jakson aikana.
Opiskelijalla voi olla vain yksi itsenäinen suoritus kerrallaan – kesän aikana kuitenkin kaksi. Uutta itsenäisen suorituksen lupaa voi anoa sitten, kun edellinen suoritus on valmis.
Kuopion lukioiden opetussuunnitelmaan on kirjattu, mitkä opintojaksot voidaan edellyttää itsenäisesti opiskeltaviksi tai mitä toisaalta ei voi itsenäisesti suorittaa.
Itsenäisesti opiskellun opintojakson opinnoista edellytetään hyväksytty arvosana eli itsenäisesti opiskellusta opintojaksosta ei voi saada hylättyä arvosanaa 4. Jos opiskelija keskeyttää opintojakson suorittamisen, on opiskelijan ilmoitettava siitä opettajalle.
Etäopiskelu
Lukio-opiskelu on lähtökohtaisesti lähiopetusta. Mahdolliseen etäopiskeluun tulee olla painava terveydellinen syy ja lääkärintodistus. Luvan etäopiskeluun antaa rehtori.
Osaamisen tunnustaminen ja hyväksiluku
Lukiolain ja opetussuunnitelman perusteiden mukaan opiskelija voi saada muualla hankkimansa osaamisen tai opinnot hyväksiluetuksi osana lukio-opintojaan.
Yleisperiaate on, että lukio voi hyväksilukea muualla suoritettuja opintoja, joiden laajuus ja vaatimustaso vastaa lukio-opintoja. Hyväksiluettavat opinnot järjestää yleensä jokin oppilaitos. Opintojakson laajuuden pitää vastata lukion kurssin tai opintojakson laajuutta.
Opiskelija voi myös anoa osaamisensa tunnustamista lukio-opintoihin, jos osaaminen voidaan katsoa vaativuudeltaan lukio-osaamista vastaavaksi. Näyttö osaamisesta voi syntyä esim. osallistumalla teatteriproduktioon.
Opiskelija anoo rehtorilta opintojen hyväksilukua tai osaamisen tunnustamista ennen hyväksiluettavan opintojakson tai osaamisnäytön alkua. Anomus on vapaamuotoinen ja siitä tulee ilmetä seuraavat asiat:
- Hyväksiluettavan opintojakson tai osaamisen nimi, sisältö sekä laajuus (tunteina).
- Opintojakson järjestävän oppilaitoksen nimi tai sen yhteisön tai tapahtuman nimi, jossa opiskelija kerryttää osaamistaan.
Hyväksiluvun anominen etukäteen on erityisen tärkeää, jos opiskelija haluaa korvata jonkin lukion opintojakson muun oppilaitoksen opinnoilla.
Mikäli opintojakso voidaan hyväksyä lukio-opintoihin, opiskelija toimittaa rehtorille tai opinto-ohjaajalle todistuksen suoritetuista opinnoista käytyään opinnot. Todistuksessa tulee olla opinnot järjestävän tahon vastuuhenkilön allekirjoitus.
Vaihto-oppilasvuoden opintoja on tavallisesti voitu hyväksilukea lukio-opintoihin, samoin musiikkiopistossa suoritettuja opintoja. Näillä opinnolla ei kuitenkaan ole yleensä voinut korvata lukion pakollisia tai valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja.
Opettajan aapinen17.8.2021