Opintojen arviointi

Ar­vi­oin­tia oh­jaa­vat lu­ki­o­laki, lu­ki­o­a­se­tus, ope­tus­hal­li­tuk­sen oh­jeis­to, Kuo­pi­on kau­pun­gin oman ope­tus­suun­ni­tel­man oh­jeis­to sekä kou­lun si­säl­lä so­vi­tut ar­vos­te­lu­oh­jeet.

Kurssisuorituksen arviointi

Opis­ke­li­jan op­pi­mis­ta ar­vi­oi­daan kurs­sin ai­ka­na. Ar­vi­oin­nil­la edis­te­tään ja an­ne­taan pa­lau­tet­ta kurs­sin ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­ses­ta. Opis­ke­li­jan kurs­si­suo­ri­tuk­ses­ta an­ne­taan arvo­sana kurs­sin pää­tyt­tyä. Arvo­sana pe­rus­tuu moni­puo­li­seen näyt­töön oppi­ai­neen ja kurs­sin ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­ses­ta. Eri­lais­ten tuo­tos­ten li­säk­si käy­te­tään opis­ke­li­jan op­pi­mi­sen ja työs­ken­te­lyn ha­vain­noin­tia. Kun­kin kurs­sin alus­sa opet­ta­ja ker­too kurs­sil­la so­vel­let­ta­vis­ta ar­vi­oin­ti­me­ne­tel­mis­tä ja kurs­sil­la vaa­dit­ta­vis­ta suo­ri­tuk­sis­ta.

Kun­kin oppi­ai­neen pa­kol­li­set ja ope­tus­suun­ni­tel­man pe­rus­teis­sa mää­ri­tel­lyt val­ta­kun­nal­li­set sy­ven­tä­vät kurs­sit ar­vi­oi­daan nu­me­roin lu­kuun ot­ta­mat­ta opin­to-oh­jauk­sen ja tee­ma­o­pin­to­jen kurs­se­ja, jois­ta an­ne­taan suo­ri­tus­mer­kin­tä. Mui­den sy­ven­tä­vien sekä so­vel­ta­vien kurs­sien ar­vi­oin­ti­ta­po­ja voi­vat olla ope­tus­suun­ni­tel­mas­sa pää­tet­tä­väl­lä ta­val­la nu­me­ro­ar­vi­oin­ti, suo­ri­tus­mer­kin­tä (S = suo­ri­tet­tu), hy­lät­ty (=H) tai sa­nal­li­nen ar­vi­oin­ti. Kou­lu­koh­tais­ten sy­ven­tä­vien ja so­vel­ta­vien kurs­sien ar­vi­oin­nin voi tar­kis­taa kou­lun ope­tus­suun­ni­tel­mas­ta (se voi olla nu­me­ro­ar­vi­oin­ti tai suo­ri­tus­mer­kin­tä). Kou­lu­koh­tai­sia sy­ven­tä­viä ja so­vel­ta­via kurs­se­ja ei las­ke­ta ai­neen kes­ki­ar­voon eli lop­pu­arvo­sa­naan. Opet­ta­jal­la on kui­ten­kin nii­den pe­rus­teel­la mah­dol­li­suus nos­taa arvo­sa­naa.

Kes­ken ole­va kurs­si­suo­ri­tus mer­ki­tään kou­lun tie­to­jär­jes­tel­mään i-kir­jai­mel­la. Kurs­si on suo­ri­tet­ta­va lop­puun seu­raa­van jak­son ai­ka­na. Mi­kä­li puut­tu­via suo­ri­tuk­sia ei teh­dä so­vit­tuun aika­tau­luun men­nes­sä, kurs­si kes­key­tyy. Jos huo­mat­ta­va osa kurs­sis­ta jää ai­heet­to­mien pois­sa­o­lo­jen ta­kia suo­rit­ta­mat­ta, kurs­si kes­key­tyy. Jos opis­ke­li­ja lo­pet­taa kurs­sin suo­rit­ta­mi­sen, on il­moi­tus teh­tä­vä en­nen koe­viik­koa kir­jal­li­ses­ti. Kes­key­ty­nyt kurs­si mer­ki­tään kir­jai­mel­la K.

Kurssin uusiminen

Mi­kä­li opis­ke­li­ja saa kurs­sis­ta hy­lä­tyn arvo­sa­nan (4) tai kurs­sin suo­ri­tus muu­toin hy­lä­tään, opis­ke­li­jal­le an­ne­taan mah­dol­li­suus uu­sin­ta­kuu­lus­te­luun/ -suo­ri­tuk­seen yh­den ker­ran. Hy­lät­tyä kurs­si­arvo­sa­naa voi yrit­tää ko­rot­taa myös käy­mäl­lä kurs­sin uu­del­leen. Uu­sin­ta­kuu­lus­te­luun il­moit­tau­du­taan Wil­man kaut­ta.

Hy­väk­sy­tys­ti suo­ri­tet­tua kurs­si­arvo­sa­naa on mah­dol­li­suus yrit­tää ko­rot­taa käy­mäl­lä kurs­si uu­del­leen.

Opinnoissa eteneminen ja oppiaineen arviointi

Kaik­ki pa­kol­li­set ja sy­ven­tä­vät kurs­sit ar­vi­oi­daan nu­me­roin ja tal­le­te­taan sii­nä­kin ti­lan­tees­sa, että opis­ke­li­ja ha­lu­aa päät­tö­to­dis­tuk­seen suo­ri­tus­mer­kin­nän. Suo­ri­tus­mer­kin­nän voi ot­taa, jos op­pi­ain­nes­ta on käy­ty vain yksi kurs­si. Oppi­ai­neen oppi­mää­rän arvo­sana mää­täy­ryy pa­kol­lis­ten ja sy­ven­tä­vien kurs­sien pe­rus­teel­la. Jo­kai­nen opis­kel­tu pa­kol­li­nen ja sy­ven­tä­vä kurs­si on mu­ka­na oppi­ai­neen arvo­sa­nas­sa. Lu­ki­on kurs­si­mää­räs­sä ovat mu­ka­na kaik­ki opis­ke­li­jan ar­voi­dut kurs­sit, eikä mi­tään jäl­ki­kä­teen voi enää pois­taa.

Opis­ke­li­jal­la saa olla hy­lät­ty­jä kurs­se­ja oppi­ai­neen mää­räs­sä (pa­kol­li­sis­sa tai val­ta­kun­nal­li­sis­sa sy­ven­tä­vis­sä kurs­seis­sa) seu­raa­vas­ti:

Ete­ne­mis­este mää­räy­tyy oppi­ai­neen oppi­mää­rän suo­rit­ta­mi­sen eh­dois­ta pa­kol­lis­ten ja val­ta­kun­nal­lis­ten sy­ven­tä­vien kurs­sien mää­rän pe­rus­teel­la seu­raa­vas­ti:

Kou­lu­koh­tais­ten sy­ven­tä­vien ja so­vel­ta­vien kurs­sien hy­lät­ty­jä arvo­sa­no­ja (4) ei las­te­ta mu­kaan kurs­si­mää­rään.

Eri­tyi­sen kou­lu­tus­teh­tä­vän pe­rus­teel­la mu­siik­ki- ja tans­si­lin­jan opis­ke­li­jal­la on ha­lu­tes­saan oi­keus vä­hen­tää val­ta­kun­nal­lis­ten pa­kol­lis­ten kurs­sien mää­rää kah­dek­san (8) kurs­sia. Opis­ke­li­jan tu­lee kui­ten­kin suo­rit­taa vä­hin­tään puo­let lu­ki­on jo­kai­sen pa­kol­li­sen oppi­ai­neen kurs­seis­ta. Opis­ke­li­jan va­lit­se­mis­sa yli­op­pi­las­kir­joi­tus­ai­neis­sa on kui­ten­kin suo­ri­tet­ta­va kaik­ki pa­kol­li­set kurs­sit.

 Vilppitapausten käsittely

Mi­kä­li opis­ke­li­ja syyl­lis­tyy kurs­si­suo­ri­tuk­seen liit­ty­väs­sä ko­kees­sa vil­pil­li­seen me­net­te­lyyn tai vil­pin  yri­tyk­seen tai avus­taa sii­nä, hä­nen kurs­si­suo­ri­tuk­sen­sa hy­lä­tään ja hän jou­tuu käy­mään ky­sei­sen kurs­sin uu­del­leen. Sa­moin me­ne­tel­lään, jos jo­kin kurs­siin liit­ty­vä, ar­vi­oi­ta­va ja kurs­si­arvo­sa­naan vai­kut­ta­va suo­ri­tus osoit­tau­tuu pla­gi­oin­nik­si.

Vilp­pi­ta­pauk­set kä­si­tel­lään reh­to­rin, ky­sei­sen kurs­sin opet­ta­jan ja asi­an­o­mai­sen opis­ke­li­jan kes­ken. Täs­tä ti­lan­tees­ta laa­di­taan muis­tio, jon­ka asi­an­o­sai­set alle­kir­joit­ta­vat. Vil­pis­tä tie­do­te­taan aina opis­ke­li­jan huol­ta­jal­le.

Opin­to-opas24.4.2015