Musiikki

Kaik­kien, niin mu­siik­ki­lin­ja­lais­ten kuin tans­si­lin­ja­lais­ten­kin, on suo­ri­tet­ta­va yksi val­ta­kun­nal­li­nen mu­sii­kin pa­kol­li­nen kurs­si (MU). On suo­si­tel­ta­vaa, että kurs­si suo­ri­te­taan 1.opin­to­vuo­den alus­sa en­nen mu­siik­ki­tie­don (MUTI) kurs­se­ja.

Val­ta­kun­nal­li­sen pa­kol­li­sen kurs­sin li­säk­si mu­siik­ki­lin­ja­lais­ten on suo­ri­tet­ta­va päät­tö­to­dis­tuk­sen saa­dak­seen vä­hin­tään 12 kou­lum­me eri­kois­kurs­sia. Näi­hin 12 kurs­siin si­säl­tyy

Muut mu­sii­kin kurs­sit, ku­ten so­lis­ti­set ai­neet (MUSO), mu­siik­ki­tek­no­lo­gia (MUTT) tai mu­sii­kin so­vel­ta­vat kurs­sit (MUJO, MUKE, MUVA, MUDI, MUPR) voi va­li­ta va­paas­ti. Huom! so­lis­ti­sen lau­lun ja soi­ton opin­nois­sa on tiet­ty­jä poik­keuk­sia.

Musiikkitieto (MUTI)

On suo­si­tel­ta­vaa, että MUTI kurs­sit 1-3 suo­ri­te­taan nu­me­ro­jär­jes­tyk­ses­sä si­ten, että MUTI 1 kurs­si, Län­si­mai­nen tai­de­mu­siik­ki 1, en­sim­mäi­sen opin­to­vuo­den syk­syl­lä, MUTI 2 kurs­si, Län­si­mai­nen tai­de­mu­siik­ki 2, en­sim­mäi­sen opin­to­vuo­den ke­vääl­lä ja MUTI 3 kurs­si, Uusi mu­siik­ki, toi­sen opin­to­vuo­den syk­syl­lä. MUTI 4 kurs­sin, Suo­ma­lai­nen mu­siik­ki, voi suo­rit­taa peri­aat­tees­sa mil­loin vain, mut­ta on suo­si­tel­ta­vaa suo­rit­taa se vas­ta MUTI 1-3 kurs­sin jäl­keen toi­sen opin­to­vuo­den ke­vääl­lä. MUTI 5, Maa­il­man mu­siik­ki­kult­tuu­rit, ja MUTI 6, Afro­a­me­rik­ka­lai­nen mu­siik­ki, kurs­sit voi suo­rit­taa va­paas­ti. Niis­tä jom­pi­kum­pi on pa­kol­li­nen. On suo­si­tel­ta­vaa suo­rit­taa vä­hin­tään kak­si MUTI -kurs­sia luku­vuo­des­sa.

Musiikin teoria ja säveltapailu (MUTE)

MUTE -kurs­sit on suo­ri­tet­ta­va nu­me­ro­jär­jes­tyk­ses­sä. Opis­ke­li­ja aloit­taa opis­ke­lun­sa oman läh­tö­ta­son­sa mu­kaan. Opis­ke­li­jal­la on mah­dol­li­suus osal­lis­tua Kuo­pi­on Kon­ser­va­to­ri­on mu­sii­kin te­o­ri­an ja sä­vel­ta­pai­lun tent­tei­hin.

Yhteismusisointi (MUYH)

Yh­teis­mu­si­soin­ti ta­pah­tuu pää­sään­töi­ses­ti joh­to­nu­me­rol­la 2 sekä oppi­tun­tien ulko­puo­lel­la klo 16 jäl­keen erik­seen so­vit­tui­na ai­koi­na. Yh­teis­mu­si­soin­ti­kurs­sit ovat ha­jau­tet­tu use­am­pien jak­so­jen ajal­le, jo­ten opis­ke­li­jan tu­lee huo­mi­oi­da tämä va­li­tes­saan kurs­se­ja. Pää­sään­töi­ses­ti yh­den luku­kau­den opis­ke­lu (noin 1 tun­ti = 75 min/viik­ko) vas­taa noin yhtä kurs­sia. Yh­teis­mu­si­soin­nin pa­kol­li­set kak­si kurs­sia on suo­ri­tet­ta­va kol­man­nen opin­to­vuo­den syys­luku­kau­den lop­puun men­nes­sä! Kuo­ron, or­kes­te­rin, lau­lu­yh­ty­ei­den, bän­dien, big ban­din, ka­ma­ri­kuo­ron sekä mui­den mah­dol­lis­ten yh­teis­mu­si­soin­ti­muo­to­jen tun­nit so­vi­taan opet­ta­jan kans­sa erik­seen. Yh­teis­mu­si­soin­nin kurs­se­ja ei voi suo­rit­taa it­se­näi­ses­ti.

Solistiset aineet (MUSO)

So­lis­tis­ten ai­nei­den opis­ke­lus­ta so­vi­taan hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti opet­ta­jan kans­sa luku­vuo­den alus­sa sekä en­nen jo­kais­ta koe­viik­koa ja jak­soa. So­lis­ti­nen lau­lun opis­ke­lu al­kaa ryh­mä­o­pe­tuk­se­na. Lau­lun pe­rus­teet -ryh­mä ko­koon­tuu syys­luku­kau­den ai­ka­na noin 10 ker­taa. Ope­tuk­sen aika­tau­lu il­moi­te­taan erik­seen syk­syn alus­sa. Ryh­mä­o­pin­to­jak­son hy­väk­sy­tys­ti suo­rit­ta­mi­nen on edel­ly­tyk­se­nä hen­ki­lö­koh­tais­ten tun­tien saa­mi­sel­le, jot­ka al­ka­vat ke­vät­luku­kau­del­la.

So­lis­ti­sen ai­neen opis­ke­lua kos­ke­vat sa­mat pois­sa­olo­sään­nöt kuin mui­ta­kin ai­nei­ta. Pois­sa­o­lo­jen vuok­si opin­to-oi­keus voi­daan siir­tää toi­sel­le opis­ke­li­jal­le.

Seu­raa­van vuo­den so­lis­ti­sen ai­neen ope­tuk­seen on muis­tet­ta­va il­moit­tau­tua edel­li­sen luku­vuo­den ke­vääl­lä!

Huom! Lu­kio ei kor­vaa opis­ke­li­joi­den soit­ti­mil­le ta­pah­tu­nei­ta va­hin­ko­ja. Suo­sit­te­lem­me soi­tin­va­kuu­tus­ta tai vas­taa­vaa.

Musiikin soveltavat kurssit

Lu­ki­os­sam­me jär­jes­te­tään vuo­sit­tain eri­lai­sia so­vel­ta­via kurs­se­ja, joi­ta ovat mm. mu­sii­kin joh­ta­mi­sen pe­rus­teet, va­paa sä­es­tys, mu­siik­ki­pro­duk­ti­o­kurs­sit ja muu­sik­ko­jen tans­si­kurs­sit. Kurs­se­ja ei vält­tä­mät­tä va­li­ta Wil­mas­sa, vaan niis­tä tie­do­te­taan ja nii­hin il­moit­tau­du­taan erik­seen. Huom! Mu­siik­ki­tek­no­lo­gi­a­kurs­sit (MUTT 1-4) jär­jes­te­tään pää­sään­töi­ses­ti vuo­sit­tain ja ne va­li­taan Wil­man kaut­ta kurs­si­tar­jot­ti­mel­ta! Vuo­sit­tain jär­jes­tet­tä­vis­tä mu­sii­kin so­vel­ta­vis­ta kurs­seis­ta lisä­tie­to­ja mm. syk­syn in­for­maa­ti­o­ti­lai­suu­des­sa.

Syksyn informaatiotilaisuudet

Luku­vuo­den alus­sa pi­de­tään mu­sii­kin opis­ke­lus­ta yh­tei­siä in­for­maa­ti­o­ti­lai­suuk­sia, jois­sa tie­do­te­taan yh­teis­mu­si­soin­nis­ta ja so­lis­ti­sen ope­tuk­sen al­ka­mi­ses­ta. Läs­nä­olo näis­sä ti­lai­suuk­sis­sa on vält­tä­mä­tön! Ti­lai­suuk­sien aika­tau­lut löy­ty­vät toi­min­ta­ka­len­te­ris­ta.

Musiikin tasosuoritukset koulun ulkopuolella

Jos opis­ke­li­ja suo­rit­taa lu­ki­o­ai­ka­naan lu­ki­on kurs­se­ja vas­taa­via opin­to­ja muis­sa oppi­lai­tok­sis­sa, ku­ten kon­ser­va­to­ri­os­sa tai muis­sa tai­de­oppi­lai­tok­sis­sa, ne voi­daan ano­muk­ses­ta hy­väk­syä kurs­si­suo­ri­tuk­sik­si. Mu­siik­ki­kurs­sien osal­ta to­dis­tuk­set on toi­mi­tet­ta­va kans­li­aan tai suo­raan mu­siik­ki­lin­jan vas­taa­val­le, leh­to­ri Juha Hi­lan­de­ril­le. Hän tar­kis­taa vas­taa­vuu­det. Kurs­sit vah­vis­taa reh­to­ri. Tar­vit­ta­es­sa opis­ke­li­jal­ta voi­daan edel­lyt­tää lisä­suo­ri­tuk­sia. Hy­väk­si lu­et­ta­vat kurs­sit ei­vät voi si­säl­tyä eri­kois­lu­ki­on pa­kol­li­siin mu­sii­kin kurs­sei­hin, mut­ta las­ke­taan lu­ki­on koko­nais­oppi­mää­rään (75 kurs­sia).

Kuopion Konservatoriossa suoritettujen opintojen korvaavuus (19.2.2007 mukaan)

Lukion aikana suoritetuista musiikin perustason opinnoista
Lukion aikana suoritetuista musiikkiopistotason opinnoista

Musiikinopettajat

Kaik­ki mu­sii­kin­o­pet­ta­jat opas­ta­vat mu­sii­kin opis­ke­luun liit­ty­vis­sä ky­sy­myk­sis­sä. Seu­raa­vas­ta näet, ke­nen puo­leen voit kään­tyä mm. seu­raa­vis­sa asi­ois­sa.

Juha Hilander, lehtori
Anne-Maaret Lamminmäki, lehtori
Mari Koistinen, lehtori sekä musiikinopettajat Siiri Ahtola ja Mari-Anni Hilander
Ville Heikkinen, musiikinopettaja

Harjoittelu lukion tiloissa

Opis­ke­li­joil­la on mah­dol­li­suus har­joi­tel­la kou­lun ti­lois­sa mm. so­lis­tis­ta ai­net­taan pää­sään­töi­ses­ti klo 16–20.30 vä­li­se­nä ai­ka­na muun ope­tuk­sen pää­tyt­tyä. Jo­kai­sen jak­son alus­sa voi mer­ki­tä har­joi­tus­ti­lan oves­sa ole­vaan luku­jär­jes­tyk­seen har­joi­tus­ajat. Pi­a­no­luo­kat on va­rat­tu ensi­si­jai­ses­ti pi­a­nis­teil­le ja bän­di­tila rum­pa­leil­le ja bän­deil­le. Jos olet vii­mei­nen luo­kas­sa, sul­je ik­ku­nat ja ovet, sam­mu­ta va­lot ja huo­leh­di sii­tä, että luok­ka jää siis­tik­si. Ovia ei saa tel­je­tä auki! Bän­di­ti­lan har­joi­tus­vuo­rois­ta on so­vit­ta­va erik­seen joko bän­di­o­pet­ta­jan tai mu­siik­ki­lin­jan vas­taa­van opet­ta­jan kans­sa.

Musiikkivälineiden lainaaminen

Kou­lun soit­ti­mien ja mm. ää­nen­tois­to­lait­tei­den lai­naa­mi­ses­ta on eh­dot­to­mas­ti so­vit­ta­va mu­siik­ki­lin­jan vas­taa­van opet­ta­jan kans­sa vii­meis­tään kak­si viik­koa en­nen lai­naa­mis­ta. Vää­rin­käy­tös­tä seu­raa ran­gais­tuk­sia!

Kuopion kaupunginorkesterin kummikoulu

Lu­ki­om­me on Kuo­pi­on kau­pun­gin­or­kes­te­rin kum­mi­kou­lu, joka tar­koit­taa, että teem­me tii­vis­tä yh­teis­työ­tä or­kes­te­rin ja mm. sen ka­pel­li­mes­ta­rei­den ja vie­rai­li­joi­den kans­sa. Lisä­tie­to­ja kum­mi­kou­lu­toi­min­nas­ta mu­sii­kin­o­pet­ta­jil­ta.

Musiikin yhteistyötahot

Lu­ki­om­me toi­mii tii­viis­sä yh­teis­työs­sä kau­pun­gin mui­den mu­siik­ki- ja tai­de­oppi­lai­tos­ten kans­sa. Yh­teis­työ­kump­pa­nei­tam­me ovat mm.

Lau­lu­tun­nil­la
Ka­ma­ri­mu­siik­ki­kon­sert­ti
Kuo­pi­on kau­pun­gin it­se­näi­syys­päi­vä­juh­las­sa 6.12.2012
Kuva: Kari Puus­ti­nen
Opin­to-opas24.4.2015