Ilmaisutaito

Ryhmätyötaitoja, esiintymistä, rohkeutta

Lu­mi­tiin voit ha­kea il­mai­su­tai­to­pai­not­tei­sel­le lin­jal­le, mikä tar­koit­taa, että opis­ke­let il­mai­su­tai­toa moni­puo­li­ses­ti kou­lun so­vel­ta­vil­la kurs­seil­la. Il­mai­su­tai­to­lin­jal­la aloit­taa vuo­sit­tain 20 opis­ke­li­jaa.  Heil­lä on mah­dol­li­suus suo­rit­taa lu­ki­on ai­ka­na yli kym­me­nen te­at­te­riin ja te­at­te­ri-il­mai­suun liit­ty­vää kurs­sia, mm. näyt­te­li­jän­työ­tä, te­at­te­ri­tie­tout­ta, imp­ro­vi­saa­ti­o­ta, so­vel­ta­vaa te­at­te­ria, lii­ke- ja tans­si-il­mai­sua, valo- ja ääni­suun­nit­te­lua, dra­ma­tur­gi­aa ja käsi­kir­joit­ta­mis­ta. Osa kurs­seis­ta on myös mui­den kuin il­mai­su­tai­don opis­ke­li­joi­den va­lit­ta­vis­sa.

Va­lin­ta il­mai­su­tai­don opis­ke­li­jak­si ta­pah­tuu pe­rus­kou­lun päät­tö­to­dis­tuk­sen luku­ai­nei­den kes­ki­ar­von ja va­lin­ta­ko­keen pe­rus­teel­la. Va­lin­ta­ko­keet jär­jes­te­tään 24.4.2015 ja 27.4.2015. Va­lin­ta­ko­kees­ta il­moi­te­taan ha­ki­joil­le erik­seen. Luku­ai­nei­den kes­ki­ar­von tu­lee olla vä­hin­tään 7.0. Lisä­tie­to­ja: Il­mai­su­tai­to­lin­jan opet­ta­ja Kert­tu-Lii­sa Pi­ri­nen Puh. 040-7028509 kert­tu-lii­sa.pi­ri­nen@kuo­pio.fi

ILMAISUTAIDON KURSSIKUVAUKSET

Il­mai­su­tai­to koos­tuu näyt­tä­mö­il­mai­sus­ta ja muis­ta il­mai­sul­li­sis­ta kurs­seis­ta. Il­mai­su­tai­to koos­tuu kai­kil­le suun­na­tuis­ta kurs­seis­ta ja il­mai­su­tai­don opis­ke­li­joik­si va­lit­tu­jen kurs­seis­ta. Il­mai­su­tai­don kurs­sit IT1, IT8, IT9, IT11, IT13 ovat kaik­kien opis­ke­li­joi­den va­lit­ta­vis­sa. Kurs­sit IT3- IT7 on suun­nat­tu il­mai­su­tai­to­lin­jan opis­ke­li­joil­le ja ne ovat heil­le pa­kol­li­sia. Kurs­sit IT10, IT12, IT14 ovat va­paa­va­lin­tai­sia, ensi­si­jai­ses­ti il­mai­su­tai­to­lin­jan opis­ke­li­joil­le suun­nat­tu­ja kurs­se­ja, mut­ta niil­le voi­daan eri­tyis­lu­val­la va­li­ta myös mui­ta opis­ke­li­joi­ta.

Il­mai­su­tai­to­lin­jan opis­ke­li­jan pi­tää lu­ki­on ai­ka­na suo­rit­taa vä­hin­tään kah­dek­san (8) il­mai­sul­lis­ta kurs­sia. Näi­tä ovat il­mai­su­tai­don kurs­sien li­säk­si seu­raa­vat: MU4, MU6, MU17, MU 20-22, Ai7, Ai10, KU3, KU17, KU19. Il­mai­sul­li­sia kurs­se­ja ovat myös il­mai­su­tai­don pro­duk­ti­o­kurs­sit, joi­den puit­teis­sa val­mis­tel­laan esi­tyk­siä. Osa näis­tä kuu­luu il­mai­su­tai­don opin­toi­hin pa­kol­li­si­na, osa on va­paa­va­lin­tai­sia. Näi­den jär­jes­tä­mi­ses­tä tie­do­te­taan erik­seen.

KAIKILLE OPISKELIJOILLE AVOIMET ILMAISUTAIDON KURSSIT
IT1 Ilmaisutaidon peruskurssi                                                                                                        

Irti epä­on­nis­tu­mi­sen pe­los­ta, roh­keut­ta ja tai­toa esiin­ty­mis­ti­lan­tei­siin! Vuo­ro­vai­ku­tus­har­joi­tuk­sia, imp­ro­vi­saa­ti­o­ta ja pie­niä esiin­ty­mis­har­joi­tuk­sia.

IT8 Dramaturgia ja käsikirjoittaminen

Min­kä­lai­nen on hyvä käsi­kir­joi­tus ja mi­ten se ra­ken­tuu? Kurs­sin ai­ka­na tu­tus­tu­taan dra­ma­tur­gi­an pe­rus­kä­sit­teis­töön, ana­ly­soi­daan elo­ku­via ja näy­tel­miä sekä har­joi­tel­laan käsi­kir­joit­ta­mis­ta.

IT9 Liike ja tanssi

Kurs­sin ta­voit­tee­na on keho­tie­toi­suu­den ja fyy­si­sen il­mai­su­ka­pa­si­tee­tin laa­jen­ta­mi­nen. Kurs­si si­säl­tää mm. lii­ke­imp­ro­vi­saa­ti­o­ta, ko­re­o­gra­fis­ta työs­ken­te­lyä ja tu­tus­tu­mis­ta tans­si­te­at­te­rin kei­noi­hin. Kurs­sin lo­pus­sa mah­dol­li­ses­ti pie­ni­muo­toi­nen esi­tys. Kurs­si to­teu­te­taan mah­dol­li­ses­ti ilta- ja vii­kon­lop­pu­o­pe­tuk­se­na.

IT11 Koulun juhlat

Kurs­sin ai­ka­na val­mis­te­taan oh­jel­maa kou­lun juh­liin ja ta­pah­tu­miin.

IT13 Esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen kurssi

Kurs­sin ai­ka­na käy­dään läpi ja har­joi­tel­laan eri­lai­sia esiin­ty­mis- ja vuo­ro­vai­ku­tus­ti­lan­teis­sa tar­vit­ta­via tai­to­ja. Opis­ke­li­ja val­mis­taa pie­ni­muo­toi­sen puhe-esi­tyk­sen.

ILMAISUTAITOLINJAN OPISKELIJOILLE SUUNNATUT KURSSIT
IT3 Me

Kurs­sil­la kes­ki­ty­tään te­at­te­ri-il­mai­sul­le tyy­pil­li­siin toi­min­nal­li­suut­ta ja vuo­ro­vai­kus­ta ke­hit­tä­viin har­joit­tei­siin. Opis­ke­li­ja roh­kais­tuu toi­mi­maan ak­tii­vi­ses­ti osa­na ryh­mää. Ta­voit­tee­na on ak­tii­vi­sen, hy­väk­sy­vän ja tur­val­li­sen työs­ken­te­ly­ilma­pii­rin ra­ken­tu­mi­nen.

IT4 Improvisaatio

Eroon tur­has­ta itse­kriit­ti­syy­des­tä ja mo­kaa­mi­sen pe­los­ta! Kurs­sin ai­ka­na har­joi­tel­laan näyt­tä­möl­li­siä vuo­ro­vai­ku­tus­tai­to­ja eri­lais­ten imp­ro­vi­saa­ti­o­tek­nii­koi­den avul­la. Kurs­si hui­pen­tuu pie­ni­muo­toi­seen imp­ro­vi­saa­ti­o­e­si­tyk­seen.

IT5 Näyttelijäntyö 1

Kurs­sin ai­ka­na tut­ki­taan näyt­te­li­jän­työ­tä ja esiin­ty­mis­tä eri näkö­kul­mis­ta. Mi­ten eri­lai­set suh­tau­tu­mis­ta­vat vas­ta­näyt­te­li­jään, ylei­söön ja ti­laan vai­kut­ta­vat esi­tyk­seen? Opis­ke­li­ja ke­hit­tää esiin­ty­mi­sen ja esit­tä­mi­sen tai­to­jaan. Kurs­sin lo­pus­sa pie­ni­muo­toi­nen esi­tys, joka poh­jau­tuu val­mii­seen teks­tiin tai itse tuo­tet­tuun ma­te­ri­aa­liin.

IT6 Näyttelijäntyö 2

Kurs­sil­la tut­ki­taan, mi­ten val­mis­ta näy­tel­mä­käsi­kir­joi­tus­ta työs­te­tään näyt­tä­möl­le. Mikä on pu­heen ja fyy­si­sen toi­min­nan suh­de toi­siin­sa? Mi­ten roo­lia voi läh­teä ra­ken­ta­maan? Mi­ten luo­daan haus­ko­ja tai jän­nit­tä­viä näyt­tä­möl­li­siä ti­lan­tei­ta? Kurs­sin lo­puk­si opis­ke­li­jat val­mis­ta­vat pie­ni­muo­toi­sen esi­tyk­sen, jon­ka läh­tö­koh­ta­na on koh­tauk­sia jos­ta­kin/jois­ta­kin näy­tel­mis­tä.

IT7 Teatteritietous

Kurs­sin ai­ka­na tu­tus­tu­taan te­at­te­ri­his­to­ri­aan, eri­lai­siin te­at­te­ri­suun­tauk­siin, esi­tyk­sen val­mis­ta­mis­pro­ses­siin ja suo­ma­lai­seen te­at­te­ri-ins­ti­tuu­ti­oon. Opis­ke­li­ja sy­ven­tää tie­tä­mys­tään te­at­te­ris­ta tai­de­muo­to­na, te­at­te­rin te­ke­mi­sen pro­ses­seis­ta ja te­at­te­ri­am­ma­teis­ta. Kurs­siin si­säl­tyy myös te­at­te­ri­e­si­tys­ten kat­so­mis­ta ja esi­tys­a­na­lyy­siä.

ILMAISUTAITOLINJAN OPISKELIJOILLE SUUNNATUT VAPAAVALINTAISET KURSSIT
IT10 Teatterin lukiodiplomi

Opis­ke­li­ja val­mis­taa yk­sin tai ryh­mäs­sä esi­tyk­sen tai opin­näyt­teen, jos­sa hän pyr­kii osoit­ta­maan te­at­te­ri-il­mai­sul­lis­ta osaa­mis­taan. Opet­ta­ja seu­raa pro­ses­sia, mut­ta tai­teel­li­set va­lin­nat ja vas­tuu työn ete­ne­mi­ses­tä on opis­ke­li­jal­la. Lu­ki­o­dip­lo­min suo­rit­ta­mis­ta suo­si­tel­laan ai­kai­sin­taan toi­sen opin­to­vuo­den ke­vääl­lä. Dip­lo­mi­työ ar­vi­oi­daan as­tei­kol­la 1 – 5.

IT12 Esityksen valmistaminen

Pro­duk­ti­o­kurs­si. Kurs­sin ai­ka­na val­mis­te­taan esi­tys. Esi­tys­paik­ka­na voi toi­mia joku muu­kin kuin pe­rin­tei­nen te­at­te­ri­tila.

IT14 Soveltava teatteri

So­vel­ta­van te­at­te­rin kurs­si laa­jen­taa opis­ke­li­jan kä­si­tys­tä te­at­te­rin mah­dol­li­suuk­sis­ta. Te­at­te­ril­le tyy­pil­li­sil­lä työ­ta­voil­la on käyt­töä myös muu­al­la kuin tai­teen ken­täl­lä. Kurs­sin ai­ka­na voi­daan tu­tus­tua mm. yh­tei­sö­te­at­te­riin, fo­rum-te­at­te­riin, ta­ri­na­te­at­te­riin, pro­ses­si­draa­maan ja de­vi­sing-te­at­te­riin.

Opin­to-opas24.4.2015