Koulun järjestyssäännöt

Jär­jes­tys­sään­tö­jen tar­koi­tuk­se­na on luo­da kou­lu­yh­tei­sön jä­se­nil­le viih­tyi­sä ja tur­val­li­nen työ­ym­pä­ris­tö ja taa­ta kou­lun ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­nen. Mu­siik­ki­lu­ki­on jär­jes­tys­sään­nöt kos­ke­vat kou­lun alu­et­ta, kou­lu­ai­kaa ja kou­lun­käyn­tiin vä­lit­tö­mäs­ti liit­ty­viä ti­lai­suuk­sia. Kou­lun alu­ee­na pi­de­tään ko­uuln käy­tös­sä ole­via ti­lo­ja, pi­haa ja ka­tuo­suu­ki­sia.

Päivittäinen työskentely

Kou­lu­tun­nit al­ka­vat ja päät­ty­vät täs­mäl­li­ses­ti kou­lun työ­jär­jes­tyk­sen mu­kai­ses­ti. Myö­häs­ty­mi­nen on työ­rau­han rik­ko­mis­ta ja louk­kaa tä­ten mui­den työ­yh­tei­sön jä­sen­ten oi­keut­ta te­hok­kaa­seen työs­ken­te­lyyn. Hy­vien ta­po­jen mu­kai­ses­ti ulko­vaat­teet rii­su­taan en­nen luok­kaan me­noa. Tur­val­li­suus­syis­tä kul­ku­väy­lät on pi­det­tä­vä va­pai­na ja lii­ken­teen on su­jut­ta­va es­teet­tä por­tai­kos­sa ja käy­tä­vil­lä. Kou­lus­sa ja kou­lu­a­lu­eel­la on lii­kut­ta­va asi­al­li­ses­ti vaa­ran­ta­mat­ta omaa tai tois­ten tur­val­li­suut­ta ja ter­veyt­tä. Kai­kis­sa kou­lun ti­lois­sa tu­lee nou­dat­taa siis­teyt­tä ja jär­jes­tys­tä. Kou­lun omai­suut­ta tu­lee kä­si­tel­lä huo­lel­li­ses­ti. Ai­heu­tu­nees­ta va­hin­gos­ta on vii­py­mät­tä il­moi­tet­ta­va reh­to­ril­le, jol­le­kin opet­ta­jal­le tai vah­ti­mes­ta­ril­le. Va­hin­gon­te­ki­jä on kor­vaus­vel­vol­li­nen muil­le hen­ki­löil­le tai yh­tei­sön omai­suu­del­le ta­hal­li­ses­ti tai tuot­ta­muk­sel­li­ses­ti ai­heut­ta­mas­taan va­hin­gos­ta. Tapa­tur­mas­ta il­moi­te­taan vii­py­mät­tä ter­vey­den­hoi­ta­jal­le, jol­le­kin opet­ta­jal­le tai vaih­ti­mes­ta­ril­le sekä an­ne­taan mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan ensi­apua.

Vapaa-ajan toiminta

Kou­lun ti­lois­sa ta­pah­tu­vas­sa opis­ke­li­joi­den va­paa-ajan toi­min­nas­sa tu­lee nou­dat­taa ku­lun jär­jes­tys­sään­tö­jä.

Poissaolot

Pois­sa­o­lois­ta on aina an­net­ta hy­väk­syt­tä­vä se­li­tys. Opis­ke­li­jan tu­lee pyy­tää enin­tään kol­men päi­vän pois­sa­o­loon lupa ryh­män­oh­jaa­jal­ta ja yli kol­men päi­vän pois­sa­o­loon reh­to­ril­ta. Jos opis­ke­li­ja sai­ras­tuu kou­lu­päi­vän ai­ka­na, hä­nen on il­moi­tet­ta­va asi­as­ta en­nen pois­tu­mis­taan ryh­mä­noh­jaa­ja­le tai jol­le­kin opet­ta­jis­ta.

Tupakointi ja päihteet

Opis­ke­li­jat ei­vät saa käyt­tää tu­pak­ka­tuot­tei­ta kou­lus­sa, kou­lun alu­eel­la eikä kou­lun jär­jes­tä­mis­sä ti­lai­suuk­sis­sa. Al­ko­ho­lin ja huu­mei­den tuo­mi­nen kou­luun ja kou­lu­a­lu­eel­le sekä käyt­tö on kiel­let­ty. Kou­lu­yh­tei­sön jä­sen ei saa esiin­tyä päih­tei­den tai huu­mei­den vai­ku­tuk­sen alai­se­na kou­lu­ai­ka­na, kou­lu­a­lu­eel­la tai kou­lun jär­jes­tä­mis­sä ti­lai­suuk­sis­sa.

Rangaistukset ja ojentaminen

Opis­ke­li­jal­le, joka häi­rit­see ope­tus­ta tai muu­ten rik­koo jär­jes­tys­tä tai me­net­te­lee vil­pil­li­ses­ti, voi­daan an­taa kir­jal­li­nen va­roi­tus. Jos rik­ko­mus on va­ka­va tai jos opis­ke­li­ja jat­kaa edel­lä tar­koi­tet­tua epä­a­si­al­lis­ta käyt­täy­ty­mis­tä kir­jal­li­sen va­roi­tuk­sen saa­tu­aan, hä­net voi­daan erot­taa oppi­lai­tok­ses­ta mää­rä­a­jak­si, enin­tään yh­dek­si vuo­dek­si. Kir­jal­li­nen va­roi­tus ja mää­rä­ai­kai­nen erot­ta­mi­nen ovat ku­rin­pito­ran­gais­tuk­sia.

Opis­ke­lua häi­rit­se­vä opis­ke­li­ja voi­daan mää­rä­tä pois­tu­maan jäl­jel­lä ole­van oppi­tun­nin ajak­si luok­ka­huo­nees­ta tai muus­ta ti­las­ta, jos­sa ope­tus­ta an­ne­taan, taik­ka oppi­lai­tok­sen jär­jes­tä­mäs­tä ti­lai­suu­des­ta. Opis­ke­li­jan osal­lis­tu­mi­nen ope­tuk­seen voi­daan evä­tä enin­tään jäl­jel­lä ole­van työ­päi­vän ajak­si.

En­nen ku­rin­pito­ran­gais­tuk­sen an­ta­mis­ta on opis­ke­li­jan huol­ta­jal­le va­rat­ta­va ti­lai­suus tull­la­kuul­luk­si. Muis­ta täs­sä py­kä­läs­sä mai­ni­tuis­ta toi­men­pi­teis­tä il­moi­te­taan kir­jal­li­ses­ti opis­ke­li­jan huol­ta­jal­le. Edel­lä mai­ni­tuis­ta ran­gais­tuk­sis­ta an­ne­taan kir­jal­li­nen pää­tös, muut toi­men­pi­teen kir­ja­taan.

Muut määräykset

Niis­sä asi­ois­sa, joi­ta ei näis­sä jär­jes­tys­sään­nöis­sä erik­seen mai­ni­ta, nou­da­te­taan lu­ki­o­ta kos­ke­via sään­nök­siä ja mää­räyk­siä. Jär­jes­tys­sään­tö­jen nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­ses­tä opis­ke­li­jaa voi­daan ran­gais­ta lu­ki­o­a­se­tuk­sen mu­kai­ses­ti.

Kou­lun käy­tä­väl­lä
Opin­to-opas24.4.2015