Opiskelijan tuet ja terveydenhuolto

Lu­ki­os­sa opis­ke­li­ja voi saa­da tu­kea opin­toi­hin­sa, elä­män­hal­lin­taan ja ter­vey­teen liit­ty­vis­sä asi­ois­sa. Opet­ta­jien li­säk­si lu­ki­o­lai­nen voi kään­tyä eri­tyis­o­pet­ta­jan, lu­ki­o­ku­raat­to­rin tai ter­vey­den­hoi­ta­jan puo­leen. Opet­ta­jat voi­vat oh­ja­ta opis­ke­li­jaa tuen pii­riin, mut­ta opis­ke­li­jan tai huol­ta­jien toi­vo­taan ot­ta­van roh­ke­as­ti myös itse yh­teyt­tä tar­vit­ta­es­sa.

Eri­tyis­o­pet­ta­ja

Lu­ki­on eri­tyis­o­pe­tus on pe­da­go­gis­ta tu­kea opis­ke­li­joil­le, jot­ka tar­vit­se­vat eri­tyis­tä tu­kea luki­vai­keu­den, op­pi­mis­vai­keuk­sien, sai­rau­den, vam­man tai toi­min­ta­va­ja­vuu­den vuok­si. Tuki koh­dis­tuu eri­tyi­ses­ti op­pi­maan op­pi­mi­seen, oman op­pi­mis­tyy­lin löy­tä­mi­seen sekä itse­tun­non vah­vis­ta­mi­seen op­pi­ja­na. Eri­tyis­o­pet­ta­ja an­taa yk­si­löl­lis­tä oh­jaus­ta, te­kee op­pi­mis­val­miuk­sia mit­taa­via tes­te­jä ja opas­taa eri­tyis­jär­jes­te­ly­jen ano­mi­ses­sa yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sia var­ten. Kai­kil­le lu­ki­on­sa aloit­ta­vil­le pi­de­tään lu­ki­tes­ti. Lu­ki­tes­til­lä kar­toi­te­taan mah­dol­li­sia luki­vai­keu­den piir­tei­tä, jot­ta saa­daa sel­vil­le lisä­tes­tien ja tuki­toi­mien tar­pees­sa ole­vat opis­ke­li­jat. Eri­tyis­o­pet­ta­ja­na toi­mii Pau­lii­na Mau­no. Pau­lii­na on ta­vat­ta­vis­sa Lu­mi­til­la pää­sään­töi­ses­ti tiis­tai­sin, aamu­päi­väl­lä. Voit ot­taa yh­teyt­tä eri­tyis­o­pet­ta­jaan pu­he­li­mit­se 040 718 1377  tai säh­kö­pos­tit­se pau­lii­na.mau­no@kuo­pio.fi

Ku­raat­to­ri

Ku­raat­to­ri aut­taa ja tu­kee opis­ke­li­joi­ta, joil­la on vai­keuk­sia opis­ke­lus­sa, ih­mis­suh­teis­sa tai ar­jen asi­ois­sa. Ku­raat­to­rin kans­sa voi tul­la pu­hu­maan myös omaan kas­vuun ja ke­hi­tyk­seen liit­ty­vis­tä on­gel­mis­ta tai eri­lai­sis­ta pul­ma­ti­lan­teis­ta. Li­säk­si ku­raat­to­ri osal­lis­tuu tar­vit­ta­es­sa yh­teis­työ­hön opis­ke­li­jan van­hem­pien tai muun ver­kos­ton kans­sa. Kuo­pi­on tai­de­lu­kio Lu­mi­tin ku­raat­to­ri­na toi­mii Kati Sa­lo­nen. Kati on ta­vat­ta­vis­sa tors­tai­sin kel­lo 11-13 sa­mas­sa huo­nees­sa kuin eri­tyis­o­pet­ta­ja ja psy­ko­lo­gi. Ota ku­raat­to­riin roh­ke­as­ti yh­teyt­tä, jos tun­net tar­vit­se­va­si apua yl­lä­mai­nit­tui­hin asi­oi­hin. Ku­raat­to­ri Ka­tin ta­voit­taa pu­he­li­mit­se 044 718 4075 tai säh­kö­pos­tit­se kati.sa­lo­nen@kuo­pio.fi

Lu­ki­o­lai­sen ter­vey­den­huol­to

Ter­vey­den­hoi­ta­ja

Vas­taan­otto on Kuo­pi­on pää­ter­veys­a­se­mal­la, Tul­li­por­tin­katu 15 H, 4.krs huo­ne 480.

Ter­vey­den­hoi­ta­ja te­kee ter­veys­tar­kas­tuk­set ty­töil­le 1. ja po­jil­le 2. opis­ke­lu­vuo­den ai­ka­na. Ter­vey­den­hoi­ta­jal­ta saa tie­toa myös muis­ta ter­veys­pal­ve­luis­ta (ra­vit­se­mus-, ras­kau­den eh­käi­sy-, mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lut).

Kou­lu­lää­kä­ri

Kou­lu­lää­kä­rin vas­taan­otto on Ly­se­on lu­ki­ol­la ja pää­ter­veys­a­se­mal­la. Ajan­va­raus teh­dään ter­vey­den­hoi­ta­jan kaut­ta. Lää­kä­rin­tar­kas­tus teh­dään kai­kil­le vuon­na 1998 syn­ty­neil­le po­jil­le ke­vääl­lä 2016. Tar­kas­tus on sa­mal­la puo­lus­tus­voi­mien kut­sun­ta­tar­kas­tus. Ty­töil­lä lää­kä­rin­tar­kas­tus on 1. opis­ke­lu­vuo­den ai­ka­na.

Lu­ki­o­psy­ko­lo­gi

Psy­ko­lo­gin työn ta­voit­tee­na on tu­kea opis­ke­li­joi­den psyyk­kis­tä hy­vin­voin­tia. Lu­ki­o­psy­ko­lo­giin voi ot­taa yh­teyt­tä esi­mer­kik­si stres­sin, ma­sen­nuk­sen, ah­dis­tu­nei­suu­den, ylei­sen pa­han olon tai ih­mis­suh­tei­siin liit­ty­vien sekä eri­lais­ten krii­sien vuok­si. Lu­ki­o­psy­ko­lo­gia te­kee ly­hyt­kes­tois­ta asi­an­tun­ti­ja­työ­tä; käyn­ti­mää­rät ja -ti­heys vaih­te­le­vat yk­si­löl­li­ses­ti. Tar­vit­ta­es­sa lu­ki­o­psy­ko­lo­gi oh­jaa opis­ke­li­jan jat­ko­hoi­toon. Lu­ki­o­psy­ko­lo­gi Jen­na Leh­don ta­voit­taa pu­he­li­mit­se nu­me­ros­ta 044 718 4061. Yh­teyt­tä voi ot­taa myös van­hem­man, reh­to­rin, eri­tyis­o­pet­ta­ja, ryh­män­oh­jaa­jan, kou­lu­ter­vey­den­hoi­ta­jan tai opin­to-oh­jaa­jan vä­li­tyk­sel­lä.

Ham­mas­huol­to

Kuo­pi­o­lais­ten ham­paat hoi­de­taan pää­ter­veys­a­se­man ham­mas­hoi­to­las­sa alle 18-vuo­ti­ail­le il­mai­sek­si. Yli 18-vuo­ti­aat saa­vat ham­mas­hoi­toa ha­lu­tes­saan ter­veys­kes­kus­mak­suin ja hei­dän on itse va­rat­ta­va aika. Ulko­paik­ka­kun­ta­lai­set voi­vat ha­lu­tes­saan va­ra­ta ajan Kuo­pi­on ter­veys­kes­kuk­sen ham­mas­hoi­to­laan, puh. 017 186 611.

Muu­ta apua:

Mie­len­ter­veys­on­gel­mis­sa aut­taa Nuor­ten mie­len­ter­veys­pal­ve­lu SIH­TI (Puis­to­katu 18B). SIH­TI aut­taa kou­lun­käyn­tiin, opis­ke­luun, ai­kuis­tu­mi­seen ja ih­mis­suh­tei­siin liit­ty­vien vai­keuk­sien sel­vit­tä­mi­ses­sä. Pal­ve­lut ovat mak­sut­to­mia ja tar­koi­tet­tu 13-19 vuo­ti­ail­le kuo­pi­o­lai­sil­le tai Kuo­pi­os­sa opis­ke­le­vil­le nuo­ril­le. Ajan­va­raus ar­ki­sin 11.30-13.30, puh. 044 718 1078

Li­säk­si tar­vit­ta­es­sa aut­taa:

Opin­to-opas24.4.2015