Opinto- ja koulumatkatuki, opiskelijakortti ja muut tuet

Opiskelijakortti

Kuo­pi­on lu­ki­on opis­ke­li­ja­na olet oi­keu­tet­tu mak­sut­to­maan di­gi­taa­li­seen Sli­ce-opis­ke­li­ja­kort­tiin.

Kort­ti toi­mii vi­ral­li­se­na to­dis­tuk­se­na opis­ke­luis­ta­si lu­ki­os­sa. Opis­ke­li­ja­kort­ti oi­keut­taa VR:n ja Mat­ka­huol­lon etui­hin sekä tu­han­siin mui­hin Sli­ce-opis­ke­li­ja­e­tui­hin hal­ki Suo­men. Sik­si se kan­nat­taa­kin ot­taa heti opin­to­jen alus­sa käyt­töön.

Slice-opiskelijakortin käyttöönotto:

Käy an­ta­mas­sa lupa Sli­cel­le di­gi­taa­li­sen opis­ke­li­ja­kor­tin toi­mit­ta­mis­ta var­ten Wil­mas­sa. Lupa tie­to­jen siir­toon löy­tyy koh­das­ta Lo­mak­keet > Sli­ce-opis­ke­li­ja­kort­ti.

Ala­i­käi­sil­lä lo­ma­ke löy­tyy huol­ta­jan Wil­man lo­mak­keis­ta ja täy­si-ikäi­sil­lä opis­ke­li­jan oman Wil­man lo­mak­keis­ta.

Tie­to­si siir­ty­vät Sli­cel­le puo­les­sa tun­nis­sa. Seu­raa säh­kö­pos­tii­si saa­pu­via oh­jei­ta opis­ke­li­ja­kor­tin ak­ti­voin­tia var­ten. Mi­kä­li vies­tiä ei vuo­ro­kau­den si­säl­lä kuu­lu, tar­kis­ta ros­ka­pos­ti­kan­si­o­si ja ota tar­vit­ta­es­sa yh­teyt­tä info@sli­ce.fi.

La­taa Sli­ce.fi-so­vel­lus so­vel­lus­kau­pas­ta­si pu­he­li­mee­si ja kir­jau­du si­sään säh­kö­pos­tiin saa­mil­la­si tun­nuk­sil­la.

Lue li­sää di­gi­taa­li­ses­ta opis­ke­li­ja­kor­tis­ta tääl­tä: https://sli­ce.fi/fi

Opintotuki

Opin­to­tuki­lain­sää­dän­töön pe­rus­tu­va opin­to­tuki koos­tuu opin­to­ra­has­ta, asu­mis­li­säs­tä ja opin­to­lai­nan val­ti­on­ta­kauk­ses­ta.

Kuka saa opin­to­tu­kea?

Opin­to­ra­haa ei myön­ne­tä opis­ke­li­jal­le, jos­ta mak­se­taan lap­si­li­sää. Kun opis­ke­li­ja on täyt­tä­nyt 17 vuot­ta, opin­to­raha voi­daan myön­tää seu­raa­van kuu­kau­den alus­ta lu­kien. Alle 20-vuo­ti­aan opis­ke­li­jan opin­to­ra­han mää­rään vai­kut­ta­vat van­hem­pien tu­lot. Jos opis­ke­li­jan van­hem­mat ovat eron­neet, ote­taan huo­mi­oon sen van­hem­man tu­lot, jon­ka luo­na opis­ke­li­ja asuu tai joka muu­toin vas­taa opis­ke­li­jan ela­tuk­ses­ta. Myös uu­den avio­puo­li­son tu­lot las­ke­taan mu­kan.

Osal­lis­tu­mi­nen ope­tuk­seen tai kir­joi­tuk­siin

Opis­ke­li­jan on opin­to­tu­kea saa­dak­seen osal­lis­tut­ta­va ku­na­kin luku­kau­te­na vä­hin­tään 10 kurs­sil­le/opin­to­jak­sol­le tai nii­tä vas­taa­viin opin­toi­hin. Osal­lis­tu­mi­sel­la tar­koi­te­taan mu­ka­na­oloa ope­tuk­ses­sa – pelk­kä osan­otto lop­pu­ko­kee­seen tai vas­taa­vaan ei rii­tä.

Opis­ke­li­ja on oi­keu­tet­tu luku­kau­den tu­keen myös sil­loin, kun hän ky­sei­se­nä luku­kau­te­na osal­lis­tuu vä­hin­tään kah­teen yli­op­pi­las­tut­kin­toon kuu­lu­vaan ko­kee­seen. Jo suo­ri­te­tun kurs­sin uu­si­mi­nen ope­tuk­seen osal­lis­tu­mal­la tai yo-ko­keen arvo­sa­nan ko­rot­ta­mi­nen lu­e­taan mu­kaan, kun opin­to­jen pää­toi­mi­suut­ta ar­vi­oi­daan. Osal­lis­tu­mi­nen yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin sen jäl­keen, kun yli­op­pi­las­tut­kin­to on suo­ri­tet­tu, ei oi­keu­ta tu­kee yo-tut­kin­non ko­kei­den pe­rus­teel­la.

Lue opin­to­tu­es­ta li­sää Ke­lan si­vuil­ta: https://www.kela.fi/opin­to­tuki

Sairauspäiväraha

Työ­ky­vy­tön opis­ke­li­ja on oi­keu­tet­tu sai­raus­päi­vä­ra­haan. Jos tie­dät, että sai­rau­te­si kes­tää enin­tään kak­si (2) kuu­kaut­ta, voit edel­leen nos­taa opin­to­tu­kea nor­maa­lis­ti. Täl­lai­nen ly­hyt­ai­kai­nen sai­raus ja vä­hen­ty­neet opin­to­suo­ri­tuk­set ei­vät estä opin­to­tuen saa­mis­ta. Voit kui­ten­kin jou­tua an­ta­maan Ke­lal­le tai opin­to­tuki­lau­ta­kun­nal­le sel­vi­tyk­sen sai­ras­tu­mi­ses­ta­si ja opin­to­je­si edis­ty­mi­ses­tä. Jos et etu­kä­teen tie­dä sai­rau­te­si kes­toa tai tie­dät, että se kes­tää yli kak­si (2) kuu­kaut­ta, sai­raus­päi­vä­raha on opin­to­tu­kea so­pi­vam­pi vaih­to­ehto. Sai­raus­päi­vä­ra­has­sa on nel­jän kuu­kau­den ta­kau­tu­va haku­aika.

Lisä­tie­toa; Ke­lan si­vuil­ta

Koulumatkatuki

Mak­sut­to­maan kou­lu­tuk­seen oi­keu­te­tut, oppi­vel­vol­li­set lu­ki­o­lai­set voi­vat saa­da kou­lu­mat­ka­tu­kea, jos kou­lu­mat­ka on vä­hin­tään 7 kilo­met­riä yh­teen suun­taan. Ke­lan kou­lu­mat­ka­tu­e­tut li­put ovat pää­sään­töi­ses­ti toi­sen as­teen opis­ke­li­joil­le tar­koit­ettu­ja alen­net­tu­ja kau­si­lip­pu­ja.

Oh­jeet Vil­kun kou­lu­mat­ka­tu­et­tu­jen lip­pu­jen os­ta­mi­sek­si:

Vil­kun kou­lu­mat­ka­tu­e­tut li­put si­säl­tä­vät mat­kus­tus­oi­keu­den kai­kil­la Kuo­pi­on seu­dun mak­su­vyö­hyk­keil­lä (A-F).

Kat­so tar­kem­mat tie­dot kou­lu­mat­ka­tu­et­tu­jen lip­pu­jen os­ta­mi­ses­ta osoit­tees­ta: Kela kou­lu­mat­ka­tu­et­tu lip­pu | Vilk­ku (kuo­pio.fi).

Sekä Ke­lan si­vuil­ta: https://www.kela.fi/kou­lu­mat­ka­tuki

Vakuutus

Lu­ki­on opis­ke­li­jat on va­kuu­tet­tu kou­lu­päi­vän ai­ka­na ja kou­lun ti­lai­suuk­sis­sa. Kat­so li­sää si­vul­ta Opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­to.

Kuo­pi­on tai­de­lu­kio Lu­mitOpin­to-opas 2023-2024 8.11.2021