Kestävän kehityksen tiimi
Kestävän kehityksen tiimi toiminnassa
Kestävän kehityksen tiimin ensimmäinen lukuvuosi uudessa rakennuksessa on ollut työntäyteinen. Tiimiä ovat vetäneet työparina Kaisa Heikkinen ja Riitta Renvall. Lisäksi opettajakunnasta Lumitilta mukana ovat olleet Jaakko Rautiainen, Eerika Häkkinen ja Sari Pennanen sekä Aikuislukiolta Mira Lyytikäinen. Edelliseltä lukuvuodelta tiimin toiminnassa jatkoi yksi opiskelija ja tämän lukuvuoden aikana mukaan saatiin yhdeksän ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijaa. Tiimin opettajat ja opiskelijat ovat käyttäneet eri viestintäkanavia asioiden edistämiseksi. Viestittely opettajien ja opiskelijoiden välillä on ollut viikoittaista. Lisäksi opiskelijat ovat viestineet keskenään tapahtumien ja viikkotehtäviensä hoitamiseksi.




Kierrätyksen edistämiseksi tiimi järjesti vuoden kierrättäjästä äänestyksen opiskelijoille. Tämän lukuvuoden kierrättäjäksi valittu sai useita ääniä Lumitin opiskelijoilta. Perusteluissa mainittiin hänen olevan itse ahkera kierrättäjä, joka myös kannustaa muita kierrättämään ja jopa kierrättää näkemiään muiden jättämiä roskia. Lisäksi hän huomioi kauppaostoissaan kestävästi pakatut tuotteet ja välttää ruokahävikin syntymistä. Vuoden kierrättäjä sai rahavaroista stipendin.
Yhteistyö
Lukuvuoden aikana opiskelijat osallistettiin kierrättämiseen ja tilojen asianmukaiseen käyttöön. Useamman kerran tämä asia nostettiin esille ryhmänohjaustuokioissa. Siistijöiltäkin tullutta palautetta on saatu tätä kautta sujuvasti tietoon opiskelijoille.
Tiimin opettajat ovat pitäneet palaveria Kuopion Lyseon lukion ympäristötiimin opettajien kanssa. Yhdessä on mietitty mm. kierrätysohjeistuksen yhtenäistämistä ja suunniteltu alustavasti tulevien lukuvuosien kestävän kehityksen toimintaa.
Lumitilla järjestettiin 13.12.22 Biowaste Clubin työpaja. Työpajassa mietittiin keinoja ruokahävikin ja biojätteen vähentämiseksi ruuan koko valmistusketjun aikana – ruuan valmistuksesta aina ruokailun jälkeiseen kierrätykseen. Pohdittiin myös keinoja tehostaa ylimääräiseksi jäävän ruuan jälkimarkkinointia ja jakelua. Tapahtuma liittyi Horizon2020-ohjelmasta rahoitettuun HOOP-hankkeeseen. Savonian Bio- ja kiertotalouden tiimi edustaa hankkeessa Kuopion aluetta ja toimii yhtenä Lighthouse Citynä. Savonian tiimiläisten lisäksi työpajaan osallistui Lumitilta ja Lyseosta kestävän kehityksen tiimien opettajia, kampuksen hallinnosta apulaisrehtori Päivi Kiiski sekä Kuopion kaupungin ilmasto-olkkari hankkeen koordinaattori.
Yleinen siisteys ja viihtyvyys
Koulun siisteyden säilyttämiseksi on erittäin tärkeää, että ilmoitukset on kiinnitetty VAIN ilmoitustauluille. Lasi-, puu- ja betonipinnoista teippien jälkiä ei saa helposti poistettua – lyhytaikaisestakin kiinnityksestä jää liimaa, jota ei normaalein puhdistusmenetelmin saa pois. Tästä on saatu palautetta kiinteistön hoidosta vastaavilta. Koululle onkin hankittu siirrettäviä sermejä, joita voi hyödyntää tilapäiseen ilmoitusten kiinnittämiseen silloin, kun pysyvät ilmoitustaulut eivät riitä.
Kaksi tiimin opiskelijaa on ottanut yhdeksi tiimitehtäväkseen luonnontieteiden aulan sisäpuutarhan akvaario-osan säännöllisen puhdistamisen. Kasvaarioksi nimetty sisäpuutarha on tuonut kolmannessa kerroksessa sijaitsevaan luonnontieteiden aulaan viihtyisyyttä. Opiskelijat mielellään sumuttavat vedellä päällimmäisen osan kasveja välituntisin ja aina silloin tällöin joku jättää huomionsa tai terveisensä Kasvaarion vieraskirjaan. Keke-tiimin opiskelijat hankkivat akvaarioon kääpiörihmakalan tiiminsä nimikkokalaksi. Tiimissä on mietitty, millä keinoin muidenkin tilojen viihtyisyyttä voitaisiin lisätä jatkossa.
Vierailijat
Marraskuussa Jynkänlahden koululta otettiin vastaan pieni joukko opettajia ja heidän Erasmus+ -hankekumppaneitaan Ranskasta ja Italiasta. Heillä hankkeen teemoina olivat mm. kestävä kehitys, hävikkiruoka ja veden järkevä säännöstely. Tiimin opiskelijat valmistivat vierailua varten englanninkielisen esityksen Lumitin kestävän kehityksen tiimin toiminnasta ja vieraille esiteltiin Lumitin tiloja pohjakerroksen jätehuoneista lähtien.
Tammikuussa WWF-lähettiläs Tiia Hartikainen piti toiminnallisia Luontokadon ratkaisuja etsimässä -oppitunteja yhteiskuntaopin ja biologian opintojaksojen opiskelijoille. Opiskelijaryhmät pääsivät miettimään, miten suklaan ostaminen ja luontokato liittyvät toisiinsa.
Tapahtumia ja teemapäivien huomiointia
Ensimmäisessä jaksossa olimme mukana Kuopion kaupungin kouluruokakampanjassa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa kouluruuan arvostusta ja torjua ruokahävikkiä. Opiskelijoistamme otettiin mm. kuvia uudessa hienossa kouluravintolassa. Kuvia käytetään kampanjan markkinoinnissa.




Joulukuussa osallistuttiin Kuopion joulupuu -keräykseen. Tähän oli kerätty marraskuun ja joulukuun keräyspullojen tuotoista 100 euroa. Lahjoitettu summa kohdentui eriarvoisessa asemassa olevien lasten ja nuorten tukemiseen.
Joulukuussa Keke-tiimi järjesti myös Pelasta metsä juomalla -tapahtuman. Opiskelijat pääsivät valitsemaan lukiomme suojelukohteen ja lahjoitettavan summan suuruuden. Kohteeksi valikoitui Ikimetsäsäätiön kuhankeittäjämetsä Etelä-Savossa. Säätiölle lahjoitettiin pullokeräysrahoista 108 euroa.
Eduskuntavaaleihin reagoitiin järjestämällä lukiossamme eduskuntavaalipaneeli ja vaalitori 15.3.2023. Paneeliin osallistui eduskuntavaaliehdokkaita seitsemästä puolueesta. Paneelin teema oli Taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Paneelia seurasi innokkaina Lumitin ja Lyseon opiskelijoita. Seuraavana päivänä Lumitissa pidettiin Nuorten vaalit. Äänioikeutettuja olivat kaikki lukiomme opiskelijat. Lumitin opiskelijoista erityisesti Keke-tiimin opiskelijat osallistettiin tapahtuman järjestämiseen. Ennen paneelia kolmannen kerroksen aulassa puolueet esittelivät vaaliteemojaan ja ehdokkaitaan vaalitorilla. Tiimin vege -pisteellä pääsi maistelemaan vegaanisia makeita ja suolaisia leivonnaisia ja ottamaan halutessaan niistä reseptejä talteen.
Maaliskuun lopulla havahduttiin paikalliseen luonnon monimuotoisuusohjelman päivitysvaiheeseen. Tiimiläiset kävivät vastaamassa kyselyyn ja kertoivat näin mielipiteensä luonnon monimuotoisuusohjelman eteen tehtävästä työstä. Kyselystä vinkattiin myös opiskelijakunnan hallitukselle.
Helmikuussa Luonto lainassa -viikko huomioitiin ilmastokriisiteemaisten tietokirjojen esille laitolla Lumitin kirjastossa. Maaliskuussa Earth Hour oli esillä aulatiloissa julisteissa ja tiimin Instagram-tilillä. Instagramiin laitettiin postaukset näistä sekä maaliskuun 3. päivästä, YK:n julistamasta maailman luontopäivästä, ja toukokuussa kansainvälisestä luonnon monimuotoisuuden päivästä.
Somenäkyvyys ja toiminnan tarkastelua
Syyslukukauden alussa toimintasuunnitelmaa laadittaessa ideoitiin perustettavaksi tiimille oma Instagram-tili, jonka nimeksi päätettiin @keke_lumit. Tiimin yhteydessä kuluneen lukuvuoden aikana toiminut liikuntatutor-toiminta päätyi perustamaan oman tilin @lumitliikuntatutorit. Toimintamme on näkynyt myös koulun muilla somefoorumeilla. Yksi opiskelija teki kevätlukuvuoden aikana biologian opintojakson tehtävänään kierrätysaiheisen kyselyn, jonka kysymyksiä muokattiin yhteistyössä tiimin tarpeet huomioiden. Kyselyn tulosten perusteella opiskelijat ja opettajat olivat pääosin tyytyväisiä Lumitin kierrätyksen toimivuuteen eikä reagointia edellyttäviä huomattavia kehityskohteita noussut tässä kyselyssä esiin.
Muutamat arvonnat piristivät kouluarkea talven kuukausina ja toivat uusia seuraajia tiimin Instagram-tilille




.
