Erasmus +-hanke ”Playing with the Play” 2022 – 2023
Kuopion taidelukio Lumit on mukana Erasmus plus –hankkeessa ja olemme myös koko hankkeen koordinaattoreita. Hankkeen nimi on ”Playing with the Play”, ja sen toiminta keskittyy draamaan niin kirjallisuuden lajina kuin menetelmänäkin.
Meidän taidelukiolaisillemme ja varsinkin ilmaistutaidon opiskelijoille draamamenetelmät ovat varsin tuttuja. Hanke lisää sekä opiskelijoiden kokemuksia draamatyöskentelystä että myös antaa opettajille työkaluja draaman käyttöön kirjallisuuden opetuksessa. Luonnollisesti hankkeen myötä lisääntyy tuntemus eri Euroopan maita, kulttuureja ja tapoja kohtaan. Yhteisen työskentelykielen englannin taidot lisääntyvät niin ikään.
Hankkeessa on mukana Suomen ja Lumitin lisäksi koulut Kreikasta, Puolasta, Turkista, Portugalista ja Unkarista. Opiskelijat ovat suurin piirtein lukioikäisiä. Jokaisessa maassa valmistettiin näytelmä jonkin paikallisen kirjailijan tuotannosta. Lisäksi tapaamisissa kirjoitettiin neljä yhteistä näytelmää, jotka esitettiin ja kuvattiin Kreikassa keväällä 2023.
Lumitista mukana olevat 18 opiskelijaa ovat taidelinjalaisia, ja he hakivat projektiin keväällä 2022. Mukana hankkeessa ovat Caithlin Dewil, Katri Eskelinen, Iisa Hokka, Marjukka Isoluoma, Anni Juujärvi, Rauha Ketola, Milla Lindqvist, Nelli Oinonen, Sara Oksman, Pinja Ovaskainen, Pessi Paananen, Tuuli Pehkonen, Robert Pennanen, Henrietta Piirainen, Helmi Rikkonen, Nella Ruokolainen, Kerttu Varko ja Routa Vuokila. Keväästä lähtien ryhmä on kokoontunut draaman ja kirjallisuuden merkeissä sekä harjoitellut näytelmää syksystä 2022 alkaen. Näytelmä – dramatisointi Minna Canthin novellista Eräs Puijolla käynti – esitettiin meille tuleville Erasmus-vieraille tammikuussa 2023.






Opettajista mukana on äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Kaisa Björkbacka, tanssin lehtori Sannamaria Kuula ja musiikin lehtori Touko Raatikainen.
Ensimmäinen, opettajia koskeva tapaaminen järjestettiin Turkissa maaliskuussa 2022. Vierailimme sekä Manavgatissa että mm. Sidessä, jossa kävimme antiikin ajan amfiteatterissa. Pääsimme myös Välimeren risteilylle upeisiin maisemiin.






Syyskuun lopulla vierailimme kuuden opiskelijan ja opettajien voimin Puolassa, Powiatowy Zespol –koulussa Blaszkissa. Aloitimme yhteisen näytelmän kirjoittamisen, nautimme draamatyöpajoista ja tutustuimme Varsovaan ja Wroclawiin. Opiskelijat asuivat perheissä, kuten vaihdon luonteeseen kuuluu ja ystävyyssuhteitakin syntyi. Suomen-tiimin opiskelijat veivät voiton hermoja raastavan jännittävässä Kubb-pelissä (muistuttaa Mölkkyä) ja edustivat maataan ja kouluaan muutenkin ensiluokkaisesti.












Marraskuussa oli aika matkustaa Portugaliin, jonne lähti eri joukko opiskelijoita. Olimme Forte da Casa –koulun vieraina lähellä Lissabonia. Paikalla jatkettiin näytelmän kirjoittamista ja ohjelmassa oli myös draamatyöpajat. Saimme nauttia valosta ja lämmöstä ja nähdä huikeita maisemia Euroopan läntisimmässä pisteessä Atlantin rannalla. Kulttuurien kohtaamista ja erilaisuuden sietämistä opimme myös. Lumitilaiset jaksoivat hienosti sietää meille suomalaisille aika vieraan rentouden, mitä tuli aikatauluihin ja muihin järjestelyihin. Täälläkin saatiin ystäviä, ja osa tutuista opiskelijoista tuli talvella Suomeen.






Tammikuussa meille Suomeen saapui 30 opiskelijaa opettajineen. He yöpyivät perheissä, ja tästä kiitokset vielä kaikille majoittaville perheille! Sää suosi meitä aivan suunnitelmien mukaan: oli kaunista, puhdasta lunta ja sen verran pakkasta, että kaikki ulkoaktiviteetit snow tubeineen ja potkukelkkailuineen onnistuivat. Oli tietenkin aivan ihanaa ottaa vieraat vastaan upeassa, uudessa koulurakennuksessa, joka kyllä herätti ansaittua ihastelua vieraissakin. Esitimme oman näytelmämme – One visit to Puijon -, kirjoitimme näytelmiä eteenpäin ja osallistuivatpa vieraat Clubissimoonkin.






Maaliskuussa loput kuusi opiskelijaa ja opettajat matkustivat Kreikan aurinkoon. Olimme Domeniko High Schoolin vieraina maaseudulla. Upeat retket veivät meidät Olympos-vuorelle, Meteoran uskomattomiin vuorenhuippujen luostareihin ja antiikin ajan hautalöydölle. Tietenkin opettelimme myös kreikkalaista kansantanssia ja nautimme herkullisia aterioita. Näytelmien ohjaamiseen oli palkattu ammattitaitoiset ohjaajat, joiden avustuksella varsinainen työ saatiin hienoon päätökseen. Suomi-tiimi sai erityiskehut Verginan arkeologisen museon oppaalta: hän oli harvoin tavannut yhtä keskittynyttä ja kiinnostunutta koululaisryhmää ja ihmetteli, mitä ne oikein tekevät kouluissa siellä Suomessa.












