Lumitin orkesterin ja kuorojen lukuvuosi 2023–2023


Orkesteri
Orkesterin lukuvuosi on ollut työntäyteinen. Tänä vuonna Lumitilla on ollut vain yksi orkesteri, joka on jaettu tarpeen mukaan pienemmiksi kokoonpanoiksi sen mukaan, mitä milloinkin on ollut ohjelmistossa. Orkesterissa on soittanut yhteensä noin 20-25 opiskelijaa, ja mukana on ollut pari soittajaa myös Lyseolta.
Syksyn alussa alettiin valmistella ohjelmistoa uuden koulun avajaisiin. Orkesteri esiintyi uudella ohjelmistolla sekä avajaisjuhlassa että avajaisten iltatilaisuudessa. Samaan aikaan harjoiteltiin rinnalla ohjelmistoa syksyn lakkiaisiin ja joulukirkkoon sekä kevään Erasmus-projektiin. Joulukirkossa orkesteri säesti yhteislauluja sekä esitti osan kappaleista yhdessä Lumitin molempien kuorojen sekä Lyseon kuoron kanssa.
Heti joulun jälkeen harjoitukset jatkuivat Wanhojen tanssien ohjelmistolla. Koska tansseissa ei ole ollut live-orkesteria moneen vuoteen, ohjelmiston piti harjoitella alusta alkaen, joten aikataulu oli varsin tiukka. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut, vaikka osa kappaleista tulikin levyltä. Uusi koulurakennus mahdollistaa orkesterin käytön osana Wanhojen tansseja aivan uudella tavalla, joten toivon mukaan orkesteri nähdään Wanhoissa jatkossakin.
Syksyllä aloitetun Erasmus-projektin ”Playing with the play” Suomen vierailulla esitettiin näytelmä, jossa orkesterin jouset soittivat kolme suomalaista kansallisromantiikan ajan jousikvartettoa osana näytelmää. Näytelmä esitettiin tammikuun lopussa Lumit-näyttämöllä. Kevään viimeisenä isona ponnistuksena oli viihteellisemmän ohjelmiston esittäminen Rockia & barokkia -konsertissa toukokuun alussa. Konsertissa esitettiin kappaleita, joissa oli mukana myös laulusolisteja sekä Kamarikuoro.
Orkesteri on mukana myös kevään lakkiaisissa. Ansaitun kesäloman jälkeen orkesteri pääsee heti syksyn alussa joululaulujen kimppuun, sillä kalenterissa siintävät jo joulukonsertit.
Kamarikuoro





Kamarikuoron on keskittynyt tänä vuonna uusien kappaleiden opetteluun sekä kuoron soundin hiomiseen. Syksyn alussa uusia laulajia ei otettu kuin muutama, mutta joulun jälkeen pidettiin koelaulut, jonka kautta mukaan tuli noin 10 uutta opiskelijaa. Yhteensä kuoron koko on ollut kuluneena vuonna noin 40 laulajaa.
Syksyn aikana ohjelmaa valmisteltiin uuden koulun avajaisiin sekä joulukirkkoon. Ohjelmistossa oli mm. Anna-Mari Kähärän Suru, Rajaton-yhtyeen Joululaulu sekä Pärt Uusbergin Muusika. Joulukirkossa kuoro esiintyi sekä yksin että yhdessä orkesterin ja kampuksen muiden kuorojen kanssa.
Kevätpuolella kuoro kävi Helsingissä katsomassa englantilaisen huippukuoron esittämänä J. S. Bachin Johannes-passion, joka oli vaikuttava kokemus. Samalla käytiin myös Sibelius-lukion kuoron vieraana laulamassa yhdessä sekä syömässä paikallinen koululounas. Yötä oltiin hotelli Arthurissa. Kotimatkalla pyörähdettiin vielä pohjoismaiden suurimmassa soitinliikkeessä Vantaalla.
Kevään kohokohta oli kuitenkin valtakunnalliset Musiikkilukiopäivät, joilla kuoro esitti yhdessä muiden musiikkilukioiden kuoroista koostetun suurkuoron kanssa Jussi Chydeniuksen säveltämän Kesäkantaatin Kuopion kaupunginorkesterin säestyksellä Musiikkilukiopäivien päätöskonsertissa Musiikkikeskuksella huhtikuun lopussa. Konserttia varten pidettiin huhtikuun alussa harjoitusviikonloppu, jossa teos hiottiin hyvään kuntoon. Kokemuksena konsertti oli opiskelijoille vahva elämys, kun lavalla oli yhtä aikaa yli 150 henkilöä saman kappaleen äärellä. Kuoron lisäksi Lumitin opiskelijoita oli avustajana orkesterissa.
Toukokuussa jäljellä oli vielä Rockia ja barokkia -konsertti, jossa kuoro esitti otteita lukuvuoden aikana harjoitelluista kappaleista. Nyt katse on kuitenkin jo tulevassa, sillä ensi vuoden ohjelmiston harjoittelu on jo täydessä vauhdissa. Luvassa on muun muassa yhteiskonsertti Sibelius-lukion Kamarikuoron kanssa lokakuun lopussa.




Yleiskuoro
Syksyn alussa Yleiskuoroon tuli mukaan liki 80 laulajaa, joista vuoden aikana karsiutui jonkin verran pois. Vielä kevään lopussakin Yleiskuoro on kuitenkin kampuksen suurin kuoro. Kuoron äänet ovat olleet jakautuneet melko tasaisesti, joten tänä vuonna pystytty laulamaan myös 4-äänistä ohjelmistoa, kun yleensä on laulettu vain 3-äänistä. Kuorossa on ollut ilahduttavan paljon myös muiden kuin musiikkilinjan opiskelijoilta. Kuoro on ohjelmistoltaan profiloitunut Kamarikuoroa viihteellisempään suuntaan, mutta mukana on pidetty myös esimerkiksi kansanlauluja, jotta ohjelmisto olisi mielekästä ja oppimisen kannalta hyödyllistä.
Koska Yleiskuoron sisällä taitotaso vaihtelee aika paljon, syksyllä aloitettiin kuorolaulamisen perusasioista ja hiljalleen nostettiin vaikeustasoa. Vuoden toisella kouluntunnilla esitettiin kuitenkin jo Jenni Vartiaisen ”Missä muruseni on”. Syksyn toinen esiintyminen oli joulukirkko, jossa esitettiin yhteiskappaleita Kamarikuoron ja Lyseon kuoron kanssa Lumitin orkesterin säestäessä.
Kevätpuolella Yleiskuoron tärkein päämäärä oli Rockia ja barokkia -konsertti toukokuussa, mutta kuoro esiintyi myös 4. jakson lopussa olleella kouluntunnilla. Konsertissa olleista kappaleista yksi oli säestyksetön, jota voi pitää pienenä saavutuksena, sillä Yleiskuoro ei ole aiemmin saanut esityskuntoon yhtään a cappella –kappaletta. Muutenkin kuoro on mennyt taidollisesti vuoden mittaan paljon eteenpäin, joten toivottavasti mahdollisimman moni laulaja jatkaa mukana ensi vuonna, jotta syksyllä uusien laulajien on helppo solahtaa joukkoon.
Touko Raatikainen
Vuosikertomus 2022-2023Kesäkuu 202325.5.2023