Työelämävalmiudet
Kuopion lukioissa opiskelijoiden työelämätietoja ja -taitoja vahvistetaan kaikkien oppiaineiden opetuksessa. Työelämätaidoista yhteistyö- ja tiimitaitoja, viestintätaitoja ja ongelmanratkaisutaitoja korostetaan sisäänrakennettuina opiskelumenetelmiä valittaessa.
Työelämätietoja ja -taitoja syvennetään oppiainerajat ylittävillä opintojaksoilla ja työelämälähtöisillä integraatio-opintojaksoilla.
Työelämävalmiuksia Kuopion lukioissa kehitetään yhteistyössä paikallisten toimijoiden, kuten Business Center Kuopion, Kuopion yrittäjien, Kuopion yrityspalvelun, Työllisyyden palvelutorin ja paikallisten korkeakoulujen kanssa.
Työelämätietoihin ja -taitoihin liittyviä koulutuksia järjestetään yhteistyössä niin paikallisten kuin valtakunnallistenkin verkostojen kanssa.
Kuopion lukioiden toimintakulttuurissa työelämävalmiuksia tehdään näkyviksi esimerkiksi mahdollistamalla erilaisten työelämä- tai innovaatioviikkojen järjestäminen. Lisäksi lukioiden opettajille pyritään luomaan mahdollisuuksia tutustua oman alansa työelämään esimerkiksi TET-jaksojen, työ- ja elinkeinoelämän edustajien kanssa yhteisten työpajojen tai webinaarien avulla. Opiskelijoiden hankkimaa kokemusta työelämästä voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi opiskelijan opintosuorituksia.
Opiskelijan itsetuntemuksen tukemisella vahvistetaan tulevaisuususkoa, resilienssiä sekä rohkeutta hakeutua itseään kiinnostaviin jatko-opintoihin ja edelleen työelämään. Kuopion lukioiden työelämätoiminnassa avainteemoja ovat opiskelijalähtöisyys, vastuullisuus ja kestävä kehitys sekä motivaatio.
Työelämävalmiuksien käsittelyssä hyödynnetään digitaalisia ympäristöjä ja sovelluksia sekä opetuksessa että opiskelijan verkostoitumisessa työelämän toimijoiden kanssa. Aktiivisella hanketoiminnalla haetaan monimuotoisia reittejä tulevaisuuden työelämässä tarvittavien tietojen ja taitojen vahvistamiseksi ja uudistamiseksi.
Korkea-asteen yhteistyö
Kuopion lukioissa jatketaan monipuolista yhteistyötä korkea-asteen oppilaitosten kanssa. Yhteistyön tavoitteena on mm. sujuvoittaa opiskelijoiden siirtymiä toiselta asteelta korkea-asteelle ja lisätä opiskelijoiden jatko-opintovalmiuksia. Lisäksi yhteistyötä tehdään opettajien täydennyskoulutuksen järjestämisessä.
Kuopion lukioiden opiskelijoilla on ollut jo aiemmin mahdollisuus suorittaa Itä-Suomen Avoimen yliopiston opintoja maksutta lukio-opintojensa aikana. Opetustarjontaa on suunniteltu yhteistyössä yliopiston henkilöstön kanssa.
Myös muiden korkeakoulujen opintotarjonnan hyödyntäminen on ollut ja on jatkossakin Kuopion lukioiden opiskelijoille mahdollista. Yhdessä kohti uutta lukiota -hankkeessa kartoitettiin Suomen korkeakouluissa lukiolaisille tarjolla oleva korkea-asteen koulutustarjonta yhteen dokumenttiin. Tarjonnan päivittymistä seurataan jatkuvasti. Korkea-asteen yhteistyön koordinoimiseen on varattu yhdelle Kuopion lukion opinto-ohjaajalle työaikaa.
Opetussuunnitelman luvussa 4.1. on kuvattu nivelvaiheen yhteistyö toisen asteen ja korkea-asteen välillä opinto-ohjauksen näkökulmasta.
Kansainvälisyys
Kuopion lukioissa opiskelijoiden kansainvälinen osaaminen karttuu osana oppiaineiden oppimääriä ja laaja-alaisen osaaminen osa-alueiden omaksumista. Kuopion lukioiden kieliohjelma on monipuolinen, ja kielitarjontaa pidetään yllä lukioiden keskinäisen yhteistyön avulla.
YK:n kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030:n tavoitteet huomioidaan sekä oppiaineiden opintojaksojen sisällöissä ja työskentelytavoissa että lukioiden toimintakulttuurissa.
Kuopion lukioilla on vakiintuneita kansainvälisiä ystävyyskouluja, ja uusia kontakteja solmitaan mahdollisuuksien mukaan. Erilaisten vierailujen ja yhteisten kansainvälisyysprojektien lisäksi monenlaiset kotikansainvälisyyden muodot lisäävät kuopiolaisten lukiolaisten kansainvälistä osaamista.
(LOPS 2021)
Kuopion taidelukio LumitOpinto-opas 2024-20258.11.2021