Kansainvälisyys

Katso Erasmus+ Creativity in technology -projektijulkaisu.

Erasmus-hanke ”Playing with the Play”  2022 – 2023 

Kuopion taidelukio Lumit on mukana Erasmus plus –hankkeessa ja olemme myös koko hankkeen koordinaattoreita.  Hankkeen nimi on ”Playing with the Play”, ja sen toiminta keskittyy draamaan niin kirjallisuuden lajina kuin menetelmänäkin. Meidän taidelukiolaisillemme ja varsinkin ilmaistutaidon opiskelijoille draamamenetelmät ovat varsin tuttuja. Hanke lisää sekä opiskelijoiden kokemuksia draamatyöskentelystä että myös antaa opettajille työkaluja draaman käyttöön kirjallisuuden opetuksessa. Luonnollisesti hankkeen myötä lisääntyy tuntemus eri Euroopan maita, kulttuureja ja tapoja kohtaan. Yhteisen työskentelykielen englannin taidot lisääntyvät niin ikään.  

Hankkeessa on mukana Suomen ja Lumitin lisäksi koulut Kreikasta, Puolasta, Turkista, Portugalista ja Unkarista. Opiskelijat ovat suurin piirtein lukioikäisiä. Jokaisessa maassa valmistetaan näytelmä jonkin paikallisen kirjailijan tuotannosta. Lisäksi tapaamisissa kirjoitetaan yhteistä näytelmää, joka esitetään ja kuvataan Kreikassa keväällä 2023.  

Lumitista mukana olevat opiskelijat ovat taidelinjalaisia, ja he hakivat projektiin keväällä. Siitä lähtien ryhmä on kokoontunut draaman ja kirjallisuuden merkeissä sekä harjoitellut näytelmää syksystä 2022 alkaen. Näytelmä – dramatisointi Minna Canthin novellista Eräs Puijolla käynti – esitetään meille tuleville Erasmus-vieraille tammikuussa 2023.  

Opettajista mukana on äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Kaisa Björkbacka, tanssin lehtori Sannamaria Kuula ja musiikin lehtori Touko Raatikainen. 

Ensimmäinen, opettajia koskeva tapaaminen järjestettiin Turkissa maaliskuussa 2022. Vierailimme sekä Manavgatissa että mm. Sidessä, jossa kävimme antiikin ajan amfiteatterissa. 

Syyskuun lopulla vierailimme kuuden opiskelijan ja opettajien voimin Puolassa, Powiatowy Zespol –koulussa Blaszkissa. Aloitimme yhteisen näytelmän kirjoittamisen, nautimme draama -work shopeista ja tutustuimme Varsovaan ja Wroclawiin. Opiskelijat asuivat perheissä, kuten vaihdon luonteeseen kuuluu ja ystävyyssuhteitakin syntyi. Suomen-tiimin opiskelijat olivat reippaita, hyväkäytöksisiä, kohteliaita – ja tietenkin parhaita Mölkyn tapaisessa Kubb-pelissä.  

Marraskuussa oli aika matkustaa Portugaliin, jonne lähti eri joukko opiskelijoita. Olimme Forte da Casa –koulun vieraina lähellä Lissabonia. Paikalla jatkettiin näytelmän kirjoittamista ja ohjelmassa oli myös draama- work shopit. Saimme nauttia valosta ja lämmöstä ja nähdä huikeita maisemia Euroopan läntisimmässä pisteessä Atlantin rannalla. Kulttuurien kohtaamista ja erilaisuuden sietämistä opimme myös. Lumitilaiset jaksoivat hienosti sietää meille suomalaisille aika vieraan rentouden, mitä tuli aikatauluihin ja muihin järjestelyihin. Täälläkin saatiin ystäviä, ja osa tutuista opiskelijoista tulee talvella Suomeen. 

Tällä hetkellä valmistaudumme ottamaan vieraat vastaan tänne meille. Olemme etsineet host-perheitä kolmellekymmenelle nuorelle ja pohtineet, millaista ohjelmaa haluaisimme järjestää. Keväällä on vielä ohjelmassa matka Kreikkaan, sekä syksyllä opettajien päätöstapaaminen Unkarissa. 

Teksti: Kaisa Björbacka, 28.12.2022 

Kiina: Shanghaipudong

Yhteistyö kiinalaisen Shanghaipudongissa olevan Shanghai Xiang Shan High School kanssa on aloitettu keväällä 2016. Koulussa on yhteensä 900 opiskelijaa. Erityistehtävänä on kuvataide.

Ruotsi: Jönköping

Jönköpingiläisen Per Brahe -lukion kanssa aloitimme yhteistyön jo 2000-luvun alussa.  Aluksi puuhailtiin yhdessä muusikoiden ja tanssijoiden kanssa, mutta viime vuosina yhteistyö on tiivistynyt pelkästään tanssijoiden projektien ympärille ja mukaan on otettu vahvasti myös sosiaalinen media. Yhteistyön voi tiivistää kahteen asiaan: tanssi ja ruotsin kieli.

Lokakuussa 2015 jönköpingiläiset vierailivat Kuopiossa ja Lumitin vastavierailu Ruotsiin on luvassa marras-joulukuun vaihteessa. Projektin pääasiallisena rahoittajana toimii Nordplus-rahasto,  lisärahoitusta on saatu mm. Svenska nu -projektilta.

Tästä linkistä voit lukea blogia yhteistyöstä!

Yhteistyössä koordinaattoreina olivat tanssin lehtori Reetta Varis ja kielten lehtori Heli Könönen.

Saksa: Ulm

Lumitin yhteistyö Ulmissa Baden-Württembergissä sijaitsevan Humboldt Gymnasiumin kanssa alkoi 2009 yhteisen Comenius-projektin merkeissä Skotlannin Aberdeenin kera. Projektin jälkimainingeissa vaihtoon on kuulunut Ulmin nuorisosinfoniaorkesterin vierailut koulullemme syksyinä 2011 ja 2015. Lue lisää: humboldt-gymnasium.eu.

Vuonna 2014 alkoi kaksivuotinen Erasmus+ projekti, jonka teemana on keksijyys ennen ja nyt. Helmikuussa 2016 saapuu 30 saksalaista muusikkoa ja fyysikkoa Lumitin vieraaksi projektiseminaariin, jossa tutustutaan suomalaiseen älyvaateteknologiaan ja tehdään musiikki- ja tanssiesitys.

Ranska: Angers

Vuosina 2011-2012 Lumitilla oli teatteri-/tanssiproduktio Lycée David d’Angers- koulun kanssa (Angers- Kuopio- Tel Aviv- Ramallah). Angersin OLDA-nuoriso-orkesteri ja Lumitin kuoro tekivät vastavierailut vuonna 2013. Jatkoa seuraa…

Venäjä: Petroskoi

Yksi ystävyyskoulumme on Venäjällä Petroskoissa Taidekoulu nro 1. Se on 1-11 luokka-astetta käsittävä yliopistoon johtava kunnallinen yleissivistävä koulu, jossa erityistehtävänä on kuvataide, musiikki ja tanssi. Opiskelijoista koulussa on n. 540. Opiskelijat tulevat kouluun ympäri Karjalan tasavaltaa, joten koulussa toimii myös asuntola.