Opiskeluvinkkejä

Tehty Padletilla

Vinkkejä lukutekniikkaan

Kehittyäkseen opiskelutaidoissa olennaista on tarkkailla itseään oppimistilanteissa. Miten opiskelet ja opit tehokkaasti? Mitkä asiat häiritsevät tai hidastavat oppimistasi? Miten voit itse vaikuttaa motivaatioosi, keskittymisen tasoosi ja ympäristöösi?

Kehittymisen kannalta on tärkeää analysoida omaa oppimistaan, kehittymistään ja virheitään. Kannattaa unohtaa puheet lahjakkuudesta tai sen puutteesta. Harjoittelemalla pystyy kehittämään itseään taitavammaksi oppijaksi. (Studeo)

Miten sinä opiskelet?

Millaisia opiskelutekniikoita sinulla on käytössä?

Lue tästä Lumitin erityisopettajan vinkit lukutekniikkaan:

Täältä löydät lisää apua ja erilaisia opiskelutekniikoita:

Ota opiskelutekniikat haltuun! yle.fi

https://opiskelukoulu.fi/opiskelutekniikat/

Motivaatio – mistä se löytyy?

Opiskeluun ja omaan oppimiseensa positiivisesti suhtautuvat opiskelijat menestyvät yleensä opinnoissaan parhaiten. On tärkeä tunnistaa ja tiedostaa, että omaan motivaatioon voi vaikuttaa. Se ei ole periytyvä tai pysyvä ominaisuus.

Motivaatio on koko ajan läsnä, mutta joskus sitä on etsittävä syvemmältä pinnan alta. Kestävä motivaatio vaatii rakentamista. Se kannattaa rakentaa sen varaan, että pohtii sellaisia itselle tärkeitä pitkän tähtäimen tavoitteita, joihin haluaa yltää.

Onko tavoitteenasi tulla asiantuntijaksi jollakin tietyllä alalla? Onko tavoitteesi päästä tiettyyn jatkokoulutukseen? Onko tavoitteesi kehittää itsestäsi koko ajan parempaa oppijaa? (Studeo)

Asettamalla sopivia tavoitteita voit tukea ja suunnata omaa motivaatiotasi.

 Motivaatio on kuin joulu. Se ei tule, se tehdään.

Lasse Seppänen

 

Apua aloittamiseen ja aikatauluttamiseen

Kärsitkö aloittamisen tuskasta? Jos tunnistat tärkeän tehtävän aloittamisen vaikeuden, olet kuin valtaosa ihmisistä. Tiedät varmasti tilanteen: pitäisi tehdä opiskelutehtäviä, mutta aloittaminen on vaikeaa.

Haastavan ja energiaa vaativan tehtävän pariin siirtyminen ei kutkuttele välitöntä hyvänolontunnetta hakevaa mieltä, ja lähes mikä tahansa muu toiminta television katsomisesta siivoamiseen tuntuu paremmalta.

Tällainen välttämiskäyttäytyminen ei kuitenkaan edistä tehtävien suorittamista eikä myöskään omaa motivaatiota ja hyvinvointia. (Studeo)

Mikä siis avuksi? Miten pääset tehtävissä liikkeelle? Miten aikataulutat opiskeluasi ja asetat tehtäviä tärkeysjärjestykseen?

Lue tästä Lumitin erityisopettajan vinkit:

 

Apua kielten opiskeluun

Lue tästä erityisopettajan vinkkejä kielten opiskeluun:

 

Apua matematiikan opiskeluun

Katso tästä kuvasta matematiikan keskeiset sisällöt lyhyessä matematiikassa:

 

Miten kirjoitan hyvän reaaliaineen esseen?

Kuvassa erityisopettajan ja filosofian opettajan vinkkejä hyvä reaaliaineen esseen suunnitteluun, rakenteeseen ja kirjoittamiseen.

Lue myös filosofian opettajan Niko Noposen kirjoittama artikkeli: Mikä on essee?